Microsoft zet Vista ‘in de Spotlight’

3 min leestijd

Het nieuwste besturingssysteem van Microsoft gaat Vista heten, zo maakte de softwaregigant de zomer van 2005 bekend. Aan het bedenken van deze naam zijn acht maanden besteed, wat niet wegneemt dat de cynische grappen over de naam Vista al veelvuldig over internet scheren. Dat is dan weer jammer voor Microsoft, want er zitten best praktische noviteiten in.

Vista staat volgens Microsoft voor helderheid, vertrouwen en verbinding met de rest van de wereld, de rode draden waaromheen het nieuwste besturingssysteem uit Redmond is opgebouwd. De eerste probeerversie is gericht op softwareontwikkelaars en IT-mensen en is begin augustus 2005 verschenen. Gewone stervelingen, de massa die al jaren wacht op een écht nieuwe versie van Windows, moeten tot halverwege volgend jaar geduld hebben om Vista te kunnen uitproberen. Microsoft verwacht de definitieve versie ergens in 2007 op de markt te brengen.

Het is voor alle gebruikers te hopen dat Microsoft een aangekondigde planning deze keer wel haalt. Al in 2001 werd Longhorn namelijk aangekondigd, zoals het besturingssysteem toen nog heette. Longhorn zou in 2004 uitkomen, vol met prachtige functies als een nieuw bestandssysteem, webdiensten en grafische voorzieningen die gebruikers zouden doen duizelen. Sindsdien werden veel van deze functies uit Longhorn gehaald of minder spectaculair toegepast en verkeert het besturingssysteem dus nog altijd in de ontwikkelingsfase.

Dit alles neemt niet weg dat er nog genoeg nieuws in Vista lijkt te zitten. Misschien wel de belangrijkste functie is een voor Windows nieuwe manier om bestanden te zoeken. De nieuwe zoekmethode presenteert direct bij het intikken van de eerste letters zoekresultaten en past deze aan naarmate het woord in het zoekvenster definitief gestalte krijgt. De resultaten worden vervolgens gepresenteerd in overzichtelijke vensters en kunnen worden bewaard in een map.

Dan wordt het pas echt leuk: Vista houdt dan automatisch bij of het zoekresultaat moet worden aangepast doordat er nieuwe bestanden op de computer zijn terechtgekomen die onder de zoekopdracht vallen. De mappen worden op deze manier dus een heel handige manier om bestanden te organiseren zonder ze ook echt op die manier op de harde schijf te ordenen.

Gebruikers van het nieuwste besturingssysteem van Apple, Mac OS X ‘Tiger’, zal dit alles zeer bekend in de oren klinken. Tiger gebruikt onder de naam Spotlight een identieke manier van zoeken. Klopt, geeft Microsoft toe, maar hun manier kent nog wat extra voordelen. Zo krijgen de bestanden in de zoekresultaten geen algemene pictogrammen mee, maar zijn het kleine voorvertoningen van de inhoud. Gebruikers krijgen volgens Microsoft zo een extra aanwijzing over de zoekresultaten.

Tot slot nog even terug naar de naam Vista: de ICT-website C|NET plaatste na de bekendmaking een enquête over de naam online. Na drieduizend reacties blijkt 45 procent het gevoel te hebben uiteindelijk wel aan de naam Vista te wennen, vindt 15 procent het een prima naam, maar heeft 40 procent er helemaal niets mee. Erger nog voor Microsoft, er lijkt al een spontane ‘wedstrijd’ op internet te zijn ontstaan wie de meest cynische associatie met Vista kan bedenken, zo toont een overzicht op de website van C|NET. Zo doet de naam een lezer niet denken aan een helder uitzicht, maar aan een heel verre en ongewisse toekomst. Volgens een andere lezer staat Vista voor de zaken die Windows het meest plagen: Virussen, Infecties, Spyware, Trojaanse paarden en Adware.

Tja, Microsoft moet zich maar troosten met de woorden van weer andere lezers die betogen dat niemand warm liep voor namen als Windows 95 en XP, maar dat dit weinigen heeft weerhouden het besturingssysteem te kopen.

Scroll Up

Pin It on Pinterest