'Midnight's Children' - Salman Rushdie

GO!

Een lange reis is volbracht. Een tocht die mij vanaf het midden van de zomer langs de geschiedenis van India bracht, een sage die de relatief jonge natie in 'Midnight's Children' van Salman Rushdie deelt met de verteller Saleem Sinai.

En deelt met Saleems familie en de 1001 kinderen met bijzondere talenten, die net als hij in het eerste uur van India's onafhankelijkheid zijn geboren. Van al die 'middernachtskinderen' lijkt Saleem de meest bijzondere omdat hij klokslag middernacht is geboren. Zijn geschiedenis loopt daarom parallel aan die van zijn geboorteland.

'Midnight's Children' vertelt de geschiedenis van het onafhankelijke India, maar het is zeker geen geschiedenisboek en al helemaal geen gortdroge opsomming van feiten en wetenswaardigheden. Rushdie heeft de geschiedenis van India in een fantasievolle en meeslepende sage gegoten, die de politieke feiten behandelt als een kapstok voor het verhaal, en verder 'gewoon' een sprookje is met ronduit hallucinerende passages erin. En wat een Engels! Wie deze taal denkt te beheersen, moet beslist aan dit boek beginnen voor een lesje in bescheidenheid...

De woordenschat van Rushdie is een belangrijke reden geweest dat 'Midnight's Children' pas in de herfst is uitgelezen. Het is gewoon bij vlagen lastig te lezen. Slechts de pracht van het verhaal en het feit dat Rushdie erg goed in staat is om de lezer onweerstaanbaar mee te slepen in die sage, hebben ervoor gezorgd dat de eindbestemming is bereikt. Ja, het was soms werken, maar dit boek is die moeite meer dan waard. En de verdere duiding laat ik aan de vele honderden, zo niet duizenden eerdere recensies van 'Midnight's Children' over.

Waardering

65%