Mobiel imago

Ik werk een aantal weken met een HTC Desire. Best een goed apparaat. Kan veel, maar eerlijk gezegd erger ik me behoorlijk aan de interface. Die is namelijk een combinatie van het aanraakscherm en een drietal knoppen daaronder. Het blijft daardoor zoeken naar de handeling die ik moet verrichten. Nog versterkt door het feit dat meestal de terugknop moet worden gebruikt, maar soms gewoon een venster met opties op het scherm verschijnt. Zoals het hoort wat mij betreft. Als ik op een aanraakscherm bezig ben met een programma, wil ik daar ook blijven.

Waarom zitten die knoppen daar eigenlijk? Ik denk dat het komt omdat de HTC een typische techneutenapparaat is. Technici houden van knoppen. Die geven hen de illusie van controle. De prijs die ze hiervoor moeten betalen, steeds nadenken over de te verrichten handelingen, ervaren ze helemaal niet zo. Ik raak ervan in de stress, zij genieten er volgens mij van. Andersom geldt het ook. Ik ervaar de eenvoud en de beperkingen van de iPhone als een zegen. Minder knoppen, minder mogelijkheden. Heerlijk. Hoef ik er ook niet over na te denken. Techneuten raken er echter van in de stress. Die willen volledige controle over een apparaat.

Is deze verhandeling gebaseerd op vooroordelen? Misschien. Ik vind eigenlijk van niet, maar dat zal de andere partij waarschijnlijk ook denken. Blijkbaar ben ik niet de enige die met deze materie bezig is. Kijk maar eens naar deze illustratie met een kern van waarheid. Grappig

Scroll Up

Pin It on Pinterest