Mobiele creditcard

1 min leestijd

Visa en Nokia hebben de handen ineengeslagen om een mobieltje te fabriceren waarmee kan worden afgerekend via het betalingssysteem van Visa.

Het toestel, de Nokia 6212, maakt daarbij gebruik van Near Field Communication, een technologie waarbij twee apparaten binnen en fractie van een seconde automatisch draadloos contact maken wanneer ze binnen een afstand van twintig of minder centimeter van elkaar komen. Eigenaars van zo’n ‘mobiele creditcard’ hoeven hun apparaat slechts op korte afstand van een betaalpunt te houden om mobiel af te kunnen rekenen. Het Visa-programma zou ook beschikbaar komen voor mobieltjes die zijn voorzien van het besturingssysteem Android van Google, aldus persbureau Reuters.

Het bedrijfsleven ziet veel in dit soort betalingsystemen. Ook in Nederland wordt er druk geëxperimenteerd met bijvoorbeeld Near Field Communication. Wikipedia meldt in een artikel over deze technologie bijvoorbeeld dat Albert Heijn ermee in de weer is. Het is niet zo moeilijk voor te stellen waarom: het zou natuurlijk bijzonder handig zijn als klanten met hun mobieltje kunnen afrekenen. Het artikel vermeldt niet of Albert Heijn ook RFID inzet bij dit onderzoek, maar logisch zou het wel zijn. Als alle producten van deze chips zouden zijn voorzien, hoeven de klanten hun boodschappen nog slechts in de winkelwagen te leggen. Bij de kassa aangekomen, worden alle chips op de boodschappen uitgelezen, controleert het systeem of de klant een bonuskaart (met RFID-chip) heeft en trekt de eventuele kortingen automatisch af van het totaalbedrag. De rekening wordt direct naar een Visa-betaalpunt gestuurd, waar de klant afrekent met zijn Visa-mobieltje. Handig, toch?

Scroll Up

Pin It on Pinterest