Mobiele heiligen

2 min leestijd

Een Italiaanse ondernemer heeft erg handig ingespeeld op de onstuitbare behoefte van zijn landgenoten om een afbeelding van een heilige bij zich te dragen. Het is blijkbaar een gewoonte van vele miljoenen Italianen om zichzelf te behoeden voor rampspoeden met behulp van een foto van een katholieke heilige. Deze zogenoemde ‘santini’ bungelen bijvoorbeeld aan de achteruitkijkspiegel van menig Italiaanse bolide.

Een onschuldig bijgeloof zou je denken, maar nu een slimme ondernemer deze gewoonte de twintigste eeuw in heeft getrokken door santini voor mobieltjes aan te bieden, staat de rooms-katholieke kerk opeens op z’n achterste benen. Volgens bisschop Lucio Soravito De Franceschi, lid van de commissie voor leerstellige vraagstukken van de Italiaanse bisschoppenconferentie, getuigt deze downloaddienst van slechte smaak. Hij noemt het in een Italiaanse krant zelfs ‘een vervorming van heilige zaken. De verkoop van santini voor mobiele telefoons is ontstellend’, aldus de bisschop.

Persoonlijk zie ik het verschil niet tussen een geprinte of gedrukte afbeelding van een heilige op papier en een digitale versie op een mobieltje. Als mensen willen geloven dat een afbeelding van bijvoorbeeld Sint Christoffel, patroon van de reizigers, hen beschermt tegen ongelukken op de autostrada, moeten ze dat zelf weten. Wat vooral interessant is, is de felle reactie van de rooms-katholieke kerk en het feit dat nu pas iemand op dit idee is gekomen. Het wordt vast een groot succes, want ik verwacht niet dat de invloed van het Vaticaan zo groot is dat mensen hun bijgeloof opgeven. Het hoort een beetje bij vooral de katholieke kerk is mijn indruk, de kerk die ooit met veel succes allerlei lokale bijgeloven en mythes opnam in de ‘ware leer’ om de populariteit van het katholicisme te vergroten.

Bijgeloof is goed voor de katholieke kerk omdat het veel mensen aan het eigenlijke geloof bindt, moet ook Padre Pio hebben gedacht als het volgende verhaal waar blijkt te zijn. Padre Pio zou hebben geredeneerd dat een beetje bedrog rond zijn stigmata het geloof versterkt en daar is volgens hem helemaal niets mis mee. Tja, vast staat in ieder geval dat een afbeelding van deze pater een van de meest populaire santini is in Italië.

Scroll Up

Pin It on Pinterest