mountains of the mind robert macfarlane

Mountains of the Mind

GO!

Robert Macfarlane beschrijft in ‘Mountains of the mind’ op meeslepende wijze over de fascinatie van mensen voor bergen. Die geschiedenis komt echt tot leven door persoonlijke avonturen van hemzelf en de pioniers.

Wie tegenwoordig in de zomer door de bergen wandelt, kan zich waarschijnlijk moeilijk voorstellen dat deze ruige verheffingen ooit helemaal niet populair waren. In tegendeel eigenlijk, bergen werden door de meeste mensen als bedreigend ervaren, gebied waar je niets te zoeken had en dus ook maar beter verre van kon blijven. Als er al werd gesproken over bergen, was dat door wetenschappers, die theoretiseerden over het ontstaan ervan.

Toch waren er ook toen hier en daar mensen die wel geïnteresseerd waren in de bergen. Robert Macfarlane vertelt in ‘Mountains of the mind’ de geschiedenis van deze pioniers en hoe de verslagen van hun avonturen langzaam maar zeker het beeld van bergen bij de bevolking deed kantelen. Onverschilligheid of angst maakten in de loop der tijd plaats voor verlangen. Sommigen raakten gefascineerd door de bergen, zo zeer zelfs dat ze het me de dood moesten bekopen.

Macfarlane geeft geen exact of eenduidig antwoord op de vraag waarom mensen zo gefascineerd zijn door de hoge, ruige delen van onze Aarde. De verhalen zijn wel zo levendig beschreven, inclusief zijn eigen avonturen met hachelijke momenten, dat de bergen en hun uitdagingen tot leven komen. Zo komen er alsnog genoeg redenen langs om gefascineerd te raken door de bergen. Het avontuur, de uitdagingen, de schoonheid, blootleggen van nog onontdekt terrein, bedwingen van grote hoogte, enzovoort.

‘Mountains of the mind’ vertelt prachtige verhalen over de bergen en de fascinatie ervoor. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het boek uiteindelijk bij de Everest belandt, of beter bij de man met een soort bezetenheid van deze berg. Hillary had een innige relatie met de Everest, keerde levend terug van twee zware en mislukte beklimmingen en had de relatie toen moeten verbreken. Hij kon dat niet, waagde een derde poging en zijn ijzige, ontzagwekkende en wispelturige geliefde werd zijn dood. Hillary kreeg direct een heldenstatus en de Everest nam nog meer mythische proporties aan.

mountains of the mind robert macfarlane

Waardering

85%