MTV opent aanval op iTunes

2 min leestijd

Muziekzender MTV heeft in samenwerking met Microsoft de online muziekwinkel Urge opgestart. De vraag is of Urge kan uitgroeien tot een geduchte concurrent van iTunes.

Urge heeft maar liefst twee miljoen liedjes in de digitale schappen liggen. Consumenten kunnen deze muziekbestanden op zo’n honderd verschillende mp3-spelers afspelen, maar niet op de nog altijd ongekend populaire iPod van Apple. MTV vond in Microsoft, dat ook een belangrijke speler wil worden in de muziekbranche, een medestander. Urge wordt ge├»ntegreerd in de laatste versie van Windows Media Player van Microsoft.

Een los nummer bij Urge kost 99 dollarcent en de meeste albums 9,95 dollar, exact hetzelfde als bij iTunes. MTV hoopt echter vooral klanten te trekken door een abonnement aan te bieden en dat lijkt me een gevaarlijke strategie. Muziekwinkels met een abonnementsformule zijn tot op heden weinig succesvol gebleken. Mensen vinden het gewoon niet zo’n prettig idee dat ze niet langer naar muziek kunnen luisteren die ze hebben gedownload op het moment dat ze hun abonnement opzeggen. De grootste kracht van Urge is daarom toch vooral dat de muziek zich op honderden modellen mp3-spelers laat afspelen.

De kans bestaat dus dat Apple er een echte concurrent bij heeft gekregen. En dat zou toch voor enige kopzorgen kunnen zorgen in het hoofdkwartier in Cupertino. Ruim veertig procent van de omzet van Apple komt op dit moment namelijk al uit zaken die met muziek te maken hebben. De iPod draagt hier in belangrijke mate aan bij, maar ook de iTunes muziekwinkel blijft qua omzet maar in de lift zitten. Volgens het Amerikaanse adviesbureau Generator zijn deze cijfers nog peanuts voor Apple.

Generator meent dat Apple binnen een jaar meer omzet aan muziek behaalt dan iMacs en andere computers. Als Apple zo doorgaat, dan heeft het volgens het adviesbureau de omzet in 2010 verdubbeld tot zo’n slordige vijftien miljard dollar in 2010. Als dat zo is, dan is een potentieel serieuze concurrent als Urge iets om terdege rekening mee te houden. Gaat Apple nu eindelijk iTunes openstellen voor alle soorten mp3-spelers? Ik dacht het niet…

Scroll Up

Pin It on Pinterest