Muziek op een stickie

SanDisk heeft een nieuwe muziekdrager op de markt gebracht: SlotMusic. Het is eigenlijk niets meer dan een geheugenkaart met daarop een compleet album. Het muzikale stickie kan vervolgens in mobiel apparaat, mp3-speler of computer worden gestoken, waarna de muziek direct te beluisteren is.

De platenlabels EMI Music, Sony BMG, Universal Music Group en Warner Music Group leveren muziek voor deze muziekdrager. De muziek is niet voorzien van enige vorm van kopieerbeveiliging. De prijs voor een album komt ergens tussen de 7 en 10 dollar te liggen, aldus een vertegenwoordiger van de muziekmaatschappijen.

SlotMusic is in eerste instantie een handige manier om muziek te distribueren. Het is tenslotte erg gebruikersvriendelijk om een geheugenkaartje in een apparaat te steken en de muziek direct te kunnen beluisteren. Als het geheugenkaartje ook op een autostereo kan worden aangesloten, wordt het helemaal interessant. Het feit dat de muziek zonder kopieerbeveiliging wordt aangeleverd, draagt ook bij aan het eventuele succes van SlotMusic.

Bij nadere beschouwing is deze nieuwe muziekdrager niets meer dan het gebruiken van een nieuw medium voor een stokoud zakelijk model. De muziekindustrie ziet de wereld om zich heen drastisch veranderen, wordt links en rechts ingehaald door andere manieren om geld te verdienen met muziek en wat doen vier grote labels: ze vervangen de cd door een geheugenkaartje. Poeh, poeh, nou, nou, het is me wat.

Waarom heeft de muziekindustrie zelf nog geen ‘killer’ muziekwinkel online ontwikkeld? Waarom bieden ze muziek niet voor veel minder of zelfs gratis online aan en verdienen ze het echte geld met allerlei extra’s zoals exclusieve nummers, prachtig vormgegeven albums, boeken, concerten, enzovoort; waar de fans meer dan bereid zijn voor te betalen? Ja, waarom eigenlijk niet? Er moet in die sector toch wel talent rondlopen die dat kan bedenken? Vast wel, maar die mensen krijgen vermoedelijk geen ruimte om hun ideeën te verwezenlijken. En dan krijg je dit soort bloedeloze ‘innovaties’.

Scroll Up

Pin It on Pinterest