Muzikaal pragmatisme

1 min leestijd

The Songwriters Association of Canada heeft een interessant plan bedacht: iedereen met een internetabonnement moet hiervoor vijf dollar extra betalen. In ruil daarvoor mag iedereen naar hartenlust muziek uitwisselen. Het extra geld voor een internetabonnement gaat naar de belanghebbenden in de muziekbusiness, die dan verder niet meer moeten zeuren over muziekpiraterij. De rechten zijn immers afgekocht.

De Zweedse BUMA/STEMRA lanceerde eerder al een vergelijkbaar plan. Nadeel van beide plannen is dat de gevolgen niet erg goed zijn te overzien. De muziekindustrie zal vooral driftig gaan rekenen en waarschijnlijk een veel hogere belasting eisen. En dan is het maar te hopen dat de artiesten voldoende meeprofiteren van dit alles.

Ook lijken deze plannen de doodsteek voor legale muzieksites als iTunes en Last.fm. In de huidige opzet hebben die websites immers weinig extra te bieden ten opzichte van eigenlijk de content die over de gehele wereld is te vinden. Wel interessant is het model dat de illegale downloadrevolutie ooit startte, namelijk dat van Napster. Als het niet langer illegaal is om muziek met elkaar uit te wisselen, dan is dit nog steeds dé manier om dit te doen.

Voor diegene die de ‘goede oude Napster-tijd’ niet hebben meegemaakt: gebruikers laten Napster weten welke muziek ze willen delen en Napster verzend deze informatie vervolgens naar een centrale database waar iedere gebruiker van Napster op inlogde. Die centrale database zorgde ervoor dat muziek heel makkelijk te vinden was. Vervolgens legde Napster direct contact met de pc van diegene die de bewuste muziek aanbood.

Die centrale database was de grote kracht van Napster, maar het betekende ook het einde omdat juist dit aspect van Napster juridisch kon worden aangepakt. Muziekliefhebbers vonden andere manieren om aan hun bestanden te komen en de rest is geschiedenis. Maar om op de gevolgen voor deze muzikaal pragmatische plannen terug te komen: wellicht worden legale muziekwebsites tot Napster-achtige modellen omgebouwd en beleeft het roemruchte programma alsnog een wederopstanding.

Scroll Up

Pin It on Pinterest