Muzikaal vergelijk

2 min leestijd

Lang voordat Apple met veel bombarie Genius introduceerde, een algoritme waarmee afspeellijsten gemaakt worden op basis van één nummer, werd in Berlijn met hetzelfde doel hard gewerkt aan het opzetten van een database met muziek.

Het Berlijnse bedrijf Mufin analyseert de dichtheid van het geluid, het tempo en het ritme van nummers en vergelijkt de resultaten hiervan met andere nummers. Dit resulteert in een uitspraak in de trend van ‘nummer ‘X’ lijkt 60% op nummer ‘Y’. Mufin kan op deze manier individuele nummers vergelijken, maar ook beoordelen in hoeverre complete albums op elkaar lijken.

Het grote nadeel van deze methode is dat het behoorlijk veel tijd kost: twee tot drie dagen voor een album van 10 tot 20 nummers. Er zitten volgens het Berlijnse bedrijf weliswaar al bijna 4 miljoen nummers in de database, maar het zal toch een hele klus worden om het tempo waarin nieuwe nummers uitkomen bij te houden! Het voordeel van deze methode is overigens ook duidelijk: er ontstaat een gigantische database waarin nummers op gedetailleerde wijze met elkaar vergeleken kunnen worden.

Het punt waar Mufin de concurrerende diensten zoals Genius ver achter zich laat, is de onafhankelijkheid van de input van muziekliefhebbers. Genius is namelijk voor een deel afhankelijk van de muziek die mensen in hun iTunes-bibliotheek hebben staan en hun bereidheid deze informatie te delen met Apple. Mufin zorgt zelf voor deze informatie, ook al duurt het analyseren (te) lang. Het is te hopen dat dit wapenfeit genoeg is om een serieuze speler te worden op het terrein van het muzikale vergelijk.

Ik geloof er eerlijk gezegd niet zo in: mijn eigen ervaringen met Genius zijn weliswaar behoorlijk gemengd (ik heb veel muziek van onbekende artiesten en dan werkt Genius niet), maar als het werkt, levert het algoritme van Apple bijna zonder uitzondering fraaie en verrassende afspeellijsten af. Dit is voor de grote gemene deler der mensheid waarschijnlijk meer dan genoeg. Genius is bovendien geïntegreerd in een systeem dat al jaren staat als een huis: de muziekwinkel en muziekdatabase iTunes en de mp3-speler iPod. Genius presenteert naast een afspeellijst daarom een aantal muzikale suggesties, die uiteraard voor een prikkie in de online muziekwinkel van Apple aangeschaft kunnen worden. Letterlijk met één klik, precies het gebruikersgemak waarvan veel mensen terecht houden. Wil Mufin kans van slagen hebben, dan moeten ze toch echt met iets vergelijkbaars op de proppen komen. Of hopen de eigenaars van Mufin stiekem dat Apple hun technologie zo interessant vindt dat ze opgekocht worden?

Scroll Up

Pin It on Pinterest