Nieuw speeltje

2 min leestijd

Schrik bij het bekijken van de foto’s die op Vlieland zijn geschoten met onze trouwe Nikon D50. In bijna alle afbeeldingen is een hinderlijke vlek te zien. Lens ter plekke schoongemaakt, maar dat helpt dus niet. Thuis alle reinigingen herhaald. De vlek blijft in beeld.

Het moet dus in het innerlijk van de camera zitten. Schoonmaken van de ingewanden van een digitale camera is niet zonder risico’s. De handleiding is duidelijk: een karweitje dat je liever overlaat aan de geautoriseerde dealer. Ja, ja, het zal wel, redeneer ik, er staat toch gewoon hoe het moet: spiegel omhoog en filter schoon blazen met een rubberen blaasbalgje. Nooit een kwast gebruiken, want dat doorlaatfilter is extreem gevoelig. Oké, doe ik. Eitje voor een gewaarschuwd persoon.

Twee minuten later is het innerlijk van de camera schoon geblazen. De proeffoto’s laten geen hinderlijke vlek zien. Althans, de vlek die er eerst zat. Daarvoor in de plaats zijn enkele vage, maar onmiskenbaar aanwezige gebieden gekomen die toch ook als vlekken omschreven kunnen worden. De nekharen gaan onaangenaam overeind staan. Het zal toch niet? Het objectief gaat er weer af en de spiegel omhoog. Het blote oog ziet dezelfde plekken op het filter zitten. Wat is er gebeurd? Heb ik met het blaasbalgje stofdeeltjes of hardere zaken tegen het filter aan geblazen en het onherstelbaar beschadigd? Zou eigenlijk niet kunnen, maar het lijkt er sterk op. Balen. Enorm balen. Had ik maar… Ja, wat eigenlijk?

Internet leert me dat een reparatie van het filter me net zoveel kost als een vergelijkbare gebruikte Nikon. Het ruim zes jaar oude maar trouwe beestje heeft zijn langste tijd gehad. Ik wil het nog niet echt toegeven, want hij doet het nog zo goed. Een paar uur later, vele opties op internet later, trek ik de onvermijdelijke conclusie. Er moet een nieuwe camera komen. Ik had de D90 van Nikon in gedachten. Het is de D3100 geworden. Prachtig nieuw speeltje. Maakt mooie foto’s. Natuurlijk. Maar misschien het meest verbijsterende is dat het ook een digitale videocamera is. En wat voor een. Full HD. Tot voor kort zei deze kreet me niet zoveel. Sinds gisteren is de betekenis ervan echt tot me doorgedrongen. Ik zag een eigen testfilmpje op het volledige beeldscherm van onze hypermoderne iMac langskomen. Haarscherp. Serieus te nemen videokwaliteit uit een digitale spiegelreflexcamera, voor mij is het een wonder.

Scroll Up

Pin It on Pinterest