Nieuwe deunen

Goed nieuws voor muziekliefhebbers: de Nederlandse internetondernemer Hans Veldhuizen heeft zijn passie voor muziek gekanaliseerd in een online winkel die naar eigen zeggen het gat moet vullen dat de ‘grote jongens’ als iTunes, Amazon en LastFM hebben laten vallen.

Novatunes, nieuwe deunen zeg maar, is zo gebouwd dat mensen eerst ongelimiteerd de beschikbare nummers kunnen beluisteren en meningen van anderen over deze muziek kunnen lezen, alvorens ze tot aankoop overgaan. Uiteraard kunnen ze zelf ook hun mening ventileren over muziek die te koop staat op Novatunes. Al doende ontstaat volgens Veldhuizen een ‘community’ van muziekliefhebbers van de meer alternatieve genres. En dat is volgens hem de belangrijkste peiler waarop zijn muziekwinkel rust, een steunpilaar die veel concurrenten in de ogen van Veldhuizen ontberen.

De internetondernemer heeft daarbij erg veel vertrouwen in het fanatisme van zijn klanten, want ook een website als iTunes biedt kopers de mogelijkheid recensies te maken van de muziek die in deze online winkel wordt aangeboden. Erg veel wordt hiervan niet gebruikgemaakt, of het moet zijn dat ik vrijwel altijd obscure muziek koop die de rest van de wereld het liefst links laat liggen. Maar dat zal wel niet, dus blijft de vraag of de klanten van Novatunes in staat blijken om deze belangrijke peiler op te richten en overeind te houden, anders blijft het ‘community’-gedeelte van deze winkel louter marketingtaal en dat zou jammer zijn, want ieder initiatief op dit gebied is natuurlijk welkom!

Novatunes heeft ook nog een innovatie in de aanbieding, namelijk het Download Pack (DP). Hierin zit niet alleen de muziekbestanden in 192 kbps MP3- of AAC-formaat, maar ook foto’s van de artiesten en songteksten. Het is ook mogelijk om kwalitatief hoogstaande 320 mbps MP3- of AAC-bestanden te downloaden, en zelfs verliesvrije WAV-bestanden. Heb je bepaalde nummers eenmaal gekocht, dan blijven deze in alle hiervoor beschreven bestandsformaten beschikbaar. Iemand kan dus besluiten eerst een MP3 in minst hoge kwaliteit te downloaden voor zijn MP3-speler en de hogere kwaliteitssoorten voor het branden van een cd.

Vooral deze laatste mogelijkheden sluiten natuurlijk nauw aan bij de belevingswereld van de consument, die voor muziek heeft betaald en er dan ook mee wil doen wat ie wil. Meer nog dan de ‘community’ van enthousiaste muziekfans is dit in mijn ogen dé peiler waar het succes van Novatunes wel eens op gebaseerd zou kunnen zijn. Als Veldhuizen erin slaagt genoeg interessante artiesten te kunnen blijven strikken voor zijn winkel, zou hij zomaar eens een winnaar in handen kunnen hebben.

Scroll Up

Pin It on Pinterest