oeverlanden lente weiland fluitenkruid

Oeverlanden forever!

GO!

De Oeverlanden zijn een geliefde uitwaaiplek voor veel Meppelers, en hun huisdieren. Alle seizoenen fijn, maar in de late lente op zijn mooist. Zullen we dat tot in lengte van dagen zo houden, dames en heren lokale politici? Dank!

Het kost van huis uit op de kop af een kilometer en een paar honderd meter wandelen, hardlopen, of fietsen van mijn part, om de stad te verruilen voor het natuurgevoel van de Oeverlanden. Ik zal het niet mooier maken dan het is, de smalle strook groen tussen de stad en het Meppelerdiep is geen echte natuur. De Oeverlanden is een verzameling van braaf naast en tegenover elkaar liggende weilanden waar koeien regelmatig iets van vrijheid proeven, met een lichte slinger doorsneden door slecht onderhouden asfalt. Maar het is ook een plek waar vogels in redelijke rust kunnen broeden en waar je reeën kunt zien dartelen.

Vele tientallen keren hebben we de Oeverlanden doorkruist, met een frequentie die in het eerste Covid-jaar een hoogtepunt bereikte. We hebben er magische momenten in sneeuw en kou beleefd, intensieve hardlooptrainingen afgewerkt, er met lampen op het hoofd of buik een schaars verlicht halfuurtje doorgebracht, vuurwerk afgestoken, gepicknickt, en ontelbare foto’s geschoten. De Oeverlanden zijn wat ons betreft in alle seizoenen mooi, maar in de late lente, als het gemaaide gras verhoogde lijnen door de weilanden trekt en het fluitenkruid de bermen wit kleurt, is de sfeer op haar best.

Wat ons betreft blijven de Oeverlanden voor eeuwig intact. Ik denk dat dit voor veel Meppelers geldt, maar helaas niet voor iedereen. De Oeverlanden zijn sinds de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een veelbesproken item. Er zijn plannen om de haven uit te breiden richting Zwartsluis. Iedere meter meer die kant op, gaat direct ten koste van de Oeverlanden. Ik moet er niet aan denken dat de rust van het versleten asfalt moet plaatsmaken voor het lawaai van vrachtwagens, bedrijvigheid en andere vormen van ‘vooruitgang’. Dames en heren lokale politici, zullen we dit populaire strookje groen héél lang in de huidige staat houden? Onze dank is groot!