Omweg

Van start!

Fietser is onderweg van Nijeveense Bovenboer naar Onna, onderdeel van een groter geheel dat hij ‘stuwwallenroute’ heeft gedoopt. Het is de bedoeling om de juweeltjes langs deze route te fotograferen. Stoppen blijft echter een gevecht tussen de benen die in cadans willen blijven en de wil om de camera te gebruiken.

Minder dan een kilometer voor Onna passeert hij een prachtige, rietgedekte boerderij. Ook deze keer volgt de afweging, maar hij keert om. Tegen een boom gezeten staat een man op het punt een sigaret in brand te steken. Een wandelaar, schat hij in, gezien zijn rugzak.

De inschatting blijkt te kloppen. De wandelaar vraagt of hij wat mag vragen. ‘Natuurlijk’, is het lachend uitgesproken antwoord. Ook de wandelaar kan erom lachen. Het ijs is gebroken. Hij vraagt de beste manier om naar Havelterberg te komen. De fietser stuurt hem via Onna. Moet hij gezien hebben, ook al is het een omweg. Dat laatste vergeet de fietser de dankbare wandelaar te vertellen.

De fietser stapt op, trapt nog iets verder terug en legt het riet van de boerderij vast. Bestijgt zijn fiets en gaat richting Onna. De wandelaar zit er nog. Ze mompelen een groet en verliezen elkaar uit het oog. De fietser hoopt dat de wandelaar hem de omweg vergeeft.

Scroll Up

Pin It on Pinterest