Ontwaakt, softwarematig geketenden der aarde!

4 min leestijd

Een redacteur komt tijdens de immer voortdurende speurtocht naar nieuws veel dingen tegen die hij niet geschikt acht voor Graficus, terwijl het toch razend interessante fenomenen zijn. Een terugblik op 1999 is een mooie gelegenheid om voor één keer deze zelfcensuur terzijde te leggen.

Raar beroep heb ik eigenlijk: iedere dag jachtig op zoek naar primeurs, rare of anderszins opmerkelijke feiten en feitjes, baanbrekende producten, of vrij saaie maar degelijke financiële informatie over bedrijven die voor onze tak van sport interessant zouden kunnen zijn. Het zal u niet verbazen dat er ieder week menig kilootje persberichten en prints door mijn handen gaan die een roemloos einde vinden in de prullenmand. Gewogen en te licht bevonden, of er was gewoon geen ruimte meer op de pagina’s van Graficus.

Deze odyssee ten bate van paginavulling gaat gepaard met virtuele ontmoetingen met de groten der Aarde, op wie ik het niet zo heb. Deze uit de hand gelopen ego’s breiden hun persoonlijke roem het liefst uit tot ver buiten het zonnestelsel. Als er aliens bestaan, dan zou Bill Gates zijn ziel aan de duivel verkopen om Windows Extraterrestrial Edition aan ze te slijten. Het afgelopen jaar waren enkele van dit soort megalomane lieden nadrukkelijk in het nieuws. Ik vraag me af of ik hieraan niet wat meer aandacht had moeten besteden, want zonder gevaar voor de grafische bedrijfstak zijn ze niet.

Eén van de vermakelijkste zaken was de poging het monopolie van Microsoft te breken, dat ook in de grafische industrie diep is doorgedrongen. Een fabrikant die juichend meldt dat het nieuwste persbesturingssysteem onder de industriestandaard Windows draait, is echt geen uitzondering meer. Of je het nu leuk vindt of niet, zonder de producten van Gates The NT-Christ komt de wereldeconomie tot stilstand. Dit feit mag voor een gemiddelde wereldburger voldoende zijn om voortaan op een tropisch eiland kokosnoten te gaan tellen, Gates doet er het liefst nog een schepje bovenop. De agressieve manier waarop Microsoft met Explorer Internet probeerde te monopoliseren, was voor de Amerikaanse overheid echter reden om in te grijpen.

Het geklungel van Gates’ juristen deed vermoeden dat de moloch de rechtszaak wílde verliezen. In een poging aan te tonen dat Explorer onlosmakelijk verbonden is met Windows, liet men een videofilm zien. Toen het de rechter opviel dat middenin deze video plotseling icoontjes van het bureaublad verdwenen, bleek men nogal amateuristisch te hebben geknoeid met de video. Weg bewijs! Ook nu Microsoft de zaak heeft verloren, hoeven we ons geen illusie te maken: tegen de tijd dat hiervan iets merkbaar wordt, is Microsoft omnipotent. Prepressbedrijven sturen dan hun met MicrosoftXPress gemaakte bestanden over datalijnen van Gates!Net naar drukkerijen wier plaatmakers en persen helemaal niets doen zonder de besturingssoftware met het bekende wapperende logo.

Gates die als een briljante Risk-strateeg de wereld heeft veroverd, heeft fervente, zich als reddende engelen presenterende tegenstanders. Ze zijn uit hetzelfde hout gesneden als Gates en stiekem stinkend jaloers omdat hij het spelletje veel beter speelt. Larry Ellison van Oracle bijvoorbeeld vindt de klagende omwonenden van het vliegveld waar zijn privé-jet regelmatig ver buiten de toegestane uren landt maar zeikerds. Hij trekt zich van hen al even weinig aan als van de boetes die hij hiervoor krijgt, die hem een bedrag kosten waarvoor hij zijn jet nog geen halve seconde in de lucht kan houden. Oracle levert overigens mooie combinaties van hard- en software waarop enorme databases draaien. U weet wel: een van de toekomstige peilers  van de grafische industrie.

Een Deense fabrikant meldde in april een Linux-versie te willen uitbrengen van Mosaic Open Prepress Server. Duizenden over de wereld verspreide ontwikkelaars werken gezamenlijk en gratis aan dit besturingssysteem, een manier van doen die diametraal tegenover die van Microsoft staat. Ook Linus Torvalds, schepper en grote roerganger van Linux, vertoonde dit jaar echter behoorlijk megalomane trekken. Linux zou de wereld veroveren, maar toen dit werkelijk dreigde te gebeuren, klaagde Linus dat zijn kindje werd vercommercialiseerd. Waarschijnlijk bedoelde hij dat hij de greep op de zaak dreigt te verliezen.

Een iCEO in spijkerbroek van een computermerk met mooie transparante kleurtjes lijkt de uitzondering op de regel, maar helaas. Volgens een aantal toonaangevende Macintosh-websites heeft Steve Jobs er persoonlijk voor gezorgd dat de Engelse Apple Expo niet doorging. Er waren die tijd nog twee beurzen en hij had geen zin in nog een keynote. Zijn invloed strekt zich uit tot diep in de bits en bytes van Mac OS, waar de paaseieren van programmeurs zijn verstopt. Deze verborgen boodschappen bevatten namelijk de namen van programmeurs en die wil Jobs volgens Silicon Valley.com niet op straat hebben liggen. Of wil hij zelf alle eer opstrijken voor al dat fraais? De softwarematige ketenen zullen we kortom nooit van ons af gooien. Gelukkig worden de megalomane bedrijven door de markt nog enigszins gedwongen redelijke producten af te leveren.

Scroll Up

Pin It on Pinterest