Ontwerpen op de vierkante millimeter

Van start!

In de tijd dat de lp nog gemeengoed was, eigenlijk nog niet eens zo heel lang geleden, hadden ontwerpers van de hoezen een zee aan ruimte om fraaie creaties neer te zetten. Het heeft heel wat mooie platenhoezen opgeleverd, en foeilelijke natuurlijk maar dat maakt niet uit. Met de komst van de cd en de dvd werd die ruimte al behoorlijk ingedamd. De vrees dat dit ten koste zou gaan van het aanzicht van de cd-hoezen, bleek volledig onterecht.

Is het dan vanzelfsprekend dat ontwerpers ook op kleine oppervlakten mooie creaties kunnen maken? Misschien, maar feit is dat opleidingen in ieder geval aandacht besteden aan het op de vierkante millimeter werken. Ooit had ik een hoofdredacteur met een bijbaantje bij de Rietveld Academie in Amsterdam. Vast onderdeel van zijn lessen was de opdracht om een ontwerp te maken voor een postzegel. Mooie opdracht met fraaie resultaten, die in sommige gevallen na een ware Echternach-processie tot stand waren gekomen. Een ontwerp kan er namelijk op een groot beeldscherm prachtig uitzien, de rijkdom aan details gaat rap verloren als het formaat wordt teruggebracht tot dat van een postzegel. Fraai design wordt kleurenbrij, of subtiel lijnenspel verwordt tot vlekkenparade, zoiets.

De studenten moesten dus de kunst van het weglaten leren, en dat komt ze misschien goed van pas bij de nieuwste muziekdrager: de usb-schijf. Platenmaatschappij Universal gaat namelijk voortaan muzieknummers op deze schijfjes verkopen. De doelgroep: 12 tot 25-jarigen die niets met cd’s hebben, zo valt te lezen op de website Emerce. Behalve Universal zijn ook Warner en EMI van plan om muziek op USB uit te brengen. Warner komt naar eigen zeggen met een ‘gedeeltelijk album’ van de band Hadouken. EMI gaat in de nabije toekomst muziek van Pink Floyd op USB uitbrengen. De Official Charts Company, de samensteller van de Britse Top 40, laat de verkoop van voorbespeelde USB stick voortaan meewegen bij de berekeningen van zijn hitlijst, zo deelt Emerce mede. Of het een succes wordt, moet ik nog zien, maar die kleine usb-schijfjes met muziek erop leveren vast wel weer wat juweeltjes qua vormgeving op.

Scroll Up

Pin It on Pinterest