Begeleider tijdens Clinic Maarsbergen

GO!

Deelnemers aan Groot verzet tegen kanker krijgen van de organisatie altijd twee gratis clinics aangeboden. Op de clinic in Maarsbergen word ik onverwacht gebombardeerd tot hardloopbegeleider. Leuk om te doen!

Er hebben zich maar een paar hardlopers opgegeven voor de eerste clinic in Maarsbergen en bovendien is de weersverwachting niet al te best. Als de wekker 's ochtend afloopt, slaat de twijfel daarom direct toe. Gaan de hardloopschoenen in de sporttas, of schuif ik mijn 'witte peerd' in de auto? Tijdens het ontbijt hak ik de knoop door. Het worden de hardloopschoenen. De heuveltjes bij Maarsbergen vormen een mooie training voor mijn hardloopavontuur op de Mont Ventoux komende september. En het weer speelt met hardlopen niet echt een rol.

In Maarsbergen schijnt een uur later de zon. De drie hardlopers die zich vooraf hebben opgegeven, blijken ook te zijn gekomen. Ik word gevraagd of ik hen wil begeleiden. Ook al heb ik niets voorbereid, zeg ik zonder aarzelen 'ja', met als interne geruststelling dat inmiddels al weer heel wat weken de intervaltrainingen van de Koeberg loopgroep bedenk en verzorg. Helemaal groen als gras ben ik dus niet.

Al snel raak ik met twee van de hardlopers in een mooi gesprek over het waarom van hun missie. Er wordt zelfs foldermateriaal uit de auto gehaald om te laten zien wat ze al hebben opgezet om geld in te zamelen voor Groot verzet tegen kanker. De kracht die hiervan uitgaat raakt me iedere keer weer.

Ze blijken behoorlijk ervaren hardlopers te zijn, die vooral heel veel behoefte hebben aan praktische informatie over de beklimming, de organisatie, het verblijf in Frankrijk, enzovoort. Ik besluit ter plekke dat we een lekker rondje door de oeroude bossen gaan maken. Gewoon ontspannen 'vogels kijken', zodat ze alle tijd hebben om vragen op mij af te vuren. En omdat ik het niet kan laten, ga ik daar zeker nog wat hardlooptips aan toevoegen, neem ik me voor.

Het trainingsrondje dat ik vanochtend nog snel in elkaar heb geflanst, rijgt ongeveer tien kilometer aaneen. Het blijkt vanochtend net lang genoeg om alle vragen te kunnen beantwoorden. De gedrevenheid die ze met inzamelen van sponsorgeld hebben, geldt zeker ook voor hun voorbereiding op de beklimming van de Kale Berg. Ik geniet van hun interesse, passie en gezelschap, en ook van het feit dat ik mijn ervaringen met hen kan delen. Als het over een paar maanden iets bijdraagt aan hun beklimming, ben ik tevreden. Met een warm 'tot september' nemen we afscheid van de clinic in Maarsbergen.