Oorlog aan de klinkers!

1 min leestijd

Iedereen kan op deze website reageren op artikelen en dit gebeurt ook veelvuldig. Het levert soms ontluisterende inkijkjes in hersenpannen van helaas anonieme mensen op, breinen die blijkbaar zo vol zitten met gal, zuur, haat en woede dat de nuance reeds lang is verdreven.

Aan de andere kant zie ik met een vette glimlach op de mond dat een discussie onder het artikel over het jammerlijk afbranden van de gebouwen van Kinderopvang Partou en Stichting Peuterspeelzalen in Meppel soepeltjes wordt omgebogen tot een discussie over het feit dat het toch belachelijk is dat de brandweersirenes midden in de nacht zo’n vreselijke herrie maken. Ik kon er wel om lachen, want zo’n discussie moeten we vooral niet al te serieus nemen lijkt me.

Schelden, discrimineren, intimideren daarentegen is ontoelaatbaar en die reacties halen we daarom weg en dat is een goed ding. Deze week las ik nog een methode om dit soort ongewenst taalgebruik uit te schakelen. In een artikel over de website boingboing in de VPRO-gids werd de oprichter Mark Frauenfelder geciteerd, die een uiterst effectieve manier heeft gevonden om ongewenste reacties onschadelijk te maken zonder ze weg te halen. Frauenfelder heeft de oorlog verklaard aan de klinkers en deze methode ‘disemvoweling’ gedoopt. Het is een verbastering van het bestaande Engelse woord ‘disembowel’(ingewanden eruit halen), waarbij ‘bowel’ is vervangen door ‘vowel’ (klinker). Door de klinkers weg te halen uit de reacties, is deze met veel moeite nog te lezen, maar veel kracht gaat er niet meer vanuit, aldus de boingboing-oprichter.

Ik zal eens aan onze webtechneuten vragen of ze een geautomatiseerde ‘klinkerdoder’ kunnen maken om onwelkome reacties te neutraliseren. Kan lachen worden!

Scroll Up

Pin It on Pinterest