Open en bloot

Dat je niet stiekem een passage in de online encyclopedie Wikipedia kunt wijzigen, is na het korte stormpje rond prinses Mabel genoegzaam bekend. Misschien minder bekend is dat er een handig hulpmiddel is dat in de gaten houdt vanaf welke IP-adressen welke wijzigingen in Wikipedia werden aangebracht.

Gebruik van de Wiki Scanner start met het zoeken op een plaatsnaam. Er komt nu een lijst met bedrijven en instellingen in die woonplaats die daar een domeinnaam hebben geregistreerd. Klik op een van deze namen en er verschijnt weer een lijst, nu met onderdelen van bedrijf of organisatie die actief zijn op dit domein. Zet een vinkje voor een naam en laat de Wiki Scanner uitvogelen welke wijzigingen er vanaf dit IP-adres zijn doorgevoerd.

Een klein onderzoekje leert dat er onder andere vanuit kantoren van Boom uitgevers, Friesland Foods, het Diaconessenhuis aan Wikipedia is gewerkt. Onschuldige zaken zo te zien. Vanuit ons ziekenhuis onder vuur is er bijvoorbeeld twee keer iets gewijzigd in de biografie over de stichter van Wikipedia: Wales. Zijn `Early Years` werd in eerste instantie veranderd in `Earl Years` en later weer in de originele staat teruggebracht. Even spelen met Wikipedia dus, maar het is dus gezien, beste medewerker van het ziekenhuis.

Scroll Up

Pin It on Pinterest