Ophef over YouTube

2 min leestijd

Dat er op YouTube videomateriaal is te zien dat erop is gezet door iemand die niet de eigenaar is van het beeldmateriaal, is natuurlijk helemaal geen nieuws. Mensen uploaden massaal stukjes films uit tv-series, muziekclips, enzovoort. Natuurlijk praat YouTube in zijn Algemene Voorwaarden van ‘redelijk’ gebruik van zijn dienst, waarmee ze over het algemeen bedoelen dat mensen best een klein stukje van een tv-serie mogen uploaden, maar niet een complete aflevering, of een complete Hollywood-film, enzovoort.

Google, de eigenaar van YouTube, beroept zich in rechtszaken rond het illegaal uploaden van materiaal altijd op het feit dat de website slechts faciliteert en dat niet YouTube maar de personen die illegaal materiaal uploaden strafbaar zijn. In het verleden beriepen ook in Europa eigenaars van websites zich vaak met succes op deze regel. Recente uitspraken aan weerskanten van de Atlantische Oceaan laten echter een kanteling zien: het lijkt erop dat rechters meer en meer oordelen dat de websites wel degelijk verantwoordelijk zijn voor de inhoud. Een Franse rechter oordeelde onlangs bijvoorbeeld dat de veilingsite eBay verantwoordelijk was voor het aanbieden van illegale versies van een populair merk handtasjes en veroordeelde de veilingwebsite tot het betalen van een boete aan de fabrikant.

In de VS is veel ophef ontstaan nu een rechter heeft geoordeeld dat YouTube verantwoordelijk is voor de inhoud van zijn website en dat eigenaar Google daarom informatie beschikbaar moet stellen over het gebruik van filmpjes van mediaconcern Viacom die illegaal op YouTube zijn gezet. De ophef betreft vooral de angst dat hiermee het kijkgedrag van mensen op YouTube op straat komt te liggen. Viacom verzekert ons dat dit niet het geval zal zijn omdat het mediaconcern slechts is geïnteresseerd in cijfers over hoe vaak het filmmateriaal is bekeken en niet in het kijkgedrag van individuen.

De ophef gaat dus vooral over de mensen die gebruikmaken van websites als YouTube. Begrijpelijk, want niemand zit te wachten op openbaring van het kijkgedrag, hoe onschuldig dit ook mag zijn. Minstens zo verontrustend echter, in de eerste plaats voor de beheerders van websites met veel inhoud die door de gebruikers zelf erop is gezet, is het feit dat niet het uploaden van illegale content strafbaar is, maar het faciliteren ervan. Als deze trend zich voortzet in de rechtszaken, dan moeten eigenaars van websites als YouTube, Hyves, MySpace, FaceBook, eBay en noem maar op, overgaan tot het voortdurend en intensief scannen van de dingen die mensen op hun websites zetten, om rechtszaken te voorkomen.

Dit lijkt op het eerste gezicht een bijna ondoenlijke zaak, dus misschien moet en ze dan wel heel andere manieren bedenken om hun websites gevuld te krijgen door ‘het volk’. Dit zou zomaar kunnen betekenen dat mensen veel meer over zichzelf bekend moeten maken bij sites als YouTube eer ze filmmateriaal mogen uploaden. En dat druist natuurlijk enorm in tegen de basis van hun succes, namelijk het vrijwel zonder drempel kunnen plaatsen van content door iedereen die daar zin in heeft. Als gebruikers van dit soort websites dit doorkrijgen, zal de ophef vermoedelijk vele malen groter zijn dan die rond YouTube.

Scroll Up

Pin It on Pinterest