Opladerblues

2 min leestijd

Het loont om soms een bepaalde stroom berichten even te laten voor wat ze zijn, om te zien of het nog een bepaalde richting opgaat met dat nieuws. Toen begin deze week het bericht opdook dat de vicepresident van de Europese Commissie, Günter Verheugen, zich sterk had gemaakt voor een universele oplader voor ALLE mobieltjes, veerde ik in eerste instantie op.

Ja, dat zou inderdaad erg handig zijn, zo’n universeel ding. Thuis hebben we sinds jaar en dag door stom toeval allebei een toestel van hetzelfde merk en dus bungelt er jarenlang een draad door de meterkast, zijn dunne, metalen uiteinde geduldig wachtend op de opening van één van onze mobieltjes. Inmiddels wordt deze bungelende draad vergezeld door een adapter om het dunne uiteinde te transformeren tot het nog dunnere metalen stokje dat in mijn modernere toestel past.

Wij zijn gelukkig verstoken van deze opladerblues, want mobieltje die zich eenvoudig door dezelfde lader van stroom laten voorzien. Wat overigens niet wegneemt dat er ergens op zolder een behoorlijke verzameling laders ligt te verstoffen, want iedere mobiele telefoon kan niet zonder zo’n ding worden verkocht. Ik was toch blij met de daadkracht van mijnheer Verheugen, en wilde hierover in de digitale pen klimmen. Niet veel later volgde echter het nieuws dat die universele lader er helemaal niet komt, gebaseerd op informatie uit kringen diep binnenin de telecombranche. Dit beweerde althans onderzoeker Kamiel Albrecht van Telecompaper.

Het teleurgestelde geduld mijnerzijds dat hierop volgde heeft inmiddels vruchten afgeworpen, want die universele lader komt er wel degelijk, aldus het overkoepelend orgaan voor de mobiele telecommunicatie-industrie GSMA. Deze organisatie weet te vertellen dat er al enige tijd onderhandelingen gaande zijn tussen fabrikanten van mobiele telefoons. Sterker nog, ze zijn in een zodanig vergevorderd stadium dat er al een oplossing en een datum genoemd kunnen worden. De oplossing is even eenvoudig als voor de hand liggend als geniaal: een universele micro-usb adapter. Dat sluit lekker aan bij de computerstandaarden. Goed nieuws, en nog beter nieuws is dat die adapter er al in 2012 is. Nog drie jaar doormodderen met adapters dus, het is te overzien.

PS: Apple gebruikt nu al een USB-connector om de iPhone en andere apparaten op te laden. Die wijkt echter behoorlijk af van een micro-usb connector. Een leuke discussie over het al dan niet omarmen van deze nieuwe standaard door Apple is te vinden op een blog van Wired.

Scroll Up

Pin It on Pinterest