Ouder is en blijft blijft beste internetfilter

2 min leestijd

Er bestaan vele programma’s om kinderen te beschermen tegen ongewenste inhoud van websites. Perfect zijn ze echter geen van allen, dus blijft het oppassen geblazen wanneer kinderen internet op gaan.

Wie is bij u thuis de internet-expert?, vraagt internetprovider Wanadoo zich in chocoladeletters af in een advertentie. Het blijkt te gaan om reclame voor een ADSL-abonnement speciaal voor gezinnen met jonge kinderen. De begeleidende tekst maakt gewag van de gevaren waaraan kinderen blootstaan die in hun onschuld internet opgaan. Ouders die hun kinderen niet willen confronteren met ongewenste zaken als porno, scheldpartijen, geweld en andere radicale zaken, kunnen een speciaal familieabonnement nemen. Onderdeel hiervan is het internetfilter Parental Control, dat op de pc moet worden geïnstalleerd. Het filter blokkeert vervolgens alle ongewenste inhoud op internet, of tracht dat te doen.

De advertentie is natuurlijk preken voor eigen parochie, maar Wanadoo heeft wel een punt. Internet is vergeven van alle informatie die een kind nodig heeft om bijvoorbeeld een spreekbeurt over poezen voor school voor te bereiden, maar tussen al die nuttige informatie bevindt zich helaas ook een zee aan ongewenste zaken. Een kind dat informatie over poezen wil opzoeken op internet, stuit daardoor vrijwel zeker ook op hele andere ‘poezen’.

Bovenstaande mag als bekend worden verondersteld bij ouders. Toch constateert onderzoeker P. Sikkema na een enquête in opdracht van Wanadoo dat ze behoorlijk laconiek zijn over het surfgedrag van hun kroost. Ouders schatten de risico’s veel te laag in, denken dat surfen veilig is en vinden van zichzelf dat ze goed op de hoogte zijn, aldus Sikkema. Bijna tweederde van de ondervraagden maakt zich nergens zorgen over. Twintig procent doet dat wel en heeft een internetfilter op de pc geïnstalleerd.

Een onderzoek van de Safe Internet Foundation (SIF) komt echter tot andere conclusies. Wanneer ouders expliciet gevraagd wordt of ze bepaalde inhoud van internet willen blokkeren voor hun kinderen, blijken ze plotsklaps een stuk alerter. Tachtig procent van de ruim 2100 ondervraagde ouders wil kinderen beschermen tegen webpagina’s met expliciete seks of geweld, zeventig procent wil hun kroost behouden voor discriminatie of informatie over het maken van wapens en bommen en 45 procent vindt dat ook naakt en informatie over drugs moeten worden geblokkeerd. Ook vaak genoemd worden dierenleed,occultisme en loterijen.

Er bestaan genoeg programma’s die dit soort ongewenst inhoud trachten te blokkeren. Ze kunnen daarbij gebruikmaken van drie methoden: een lijst raadplegen van websites die altijd veilig zijn (witte lijst); raadplegen van een lijst met websites die honderd procent zeker ongewenste inhoud bevatten (zwarte lijst); en een lijst met woorden en combinaties daarvan die kinderen op verkeerde websites kunnen brengen.

De beste programma’s maken gebruik van alledrie de methoden en de makers ervan hebben zelf lange lijsten met ‘witte’ en ‘zwarte’ websites en de verdachte woorden samengesteld. Dit om te voorkomen dat ouders tot vervelens toe deze lijsten van de grond af aan zélf moeten opbouwen. Een test van dit soort software in het Macintosh-tijdschrift MacFan van juli/augustus 2005 leert echter dat ook de betere programma’s niet honderd procent veilig zijn. Waarmee de ouders eigenlijk indirect tot het allerbeste internetfilter worden gebombardeerd door aanwezig te zijn wanneer hun kinderen over internet surfen.

Scroll Up

Pin It on Pinterest