Ouderwetse tv nog lang niet verslagen

3 min leestijd

Lcd- en plasmaschermen zijn helemaal ‘in’. Hun breedte en slanke lijn en het feit dat ze de nieuwste technologie bevatten, spreken steeds meer consumenten aan. Toch is de ‘ouderwetse’ televisie met een kathodestraalbuis (crt) nog lang niet uitgerangeerd. Betere beeldkwaliteit en een stukken lagere prijs blijken krachtige wapens in de strijd met lcd en plasma. En tegenwoordig kunnen crt’s nog stukken dunner gemaakt worden ook.

Philips kondigde begin december 2004 op een conferentie over beeldschermen een nieuwe, dunnere generatie tv’s met kathodestraalbuizen aan die in de loop van 2005 op de markt verschijnen. Deze tv’s worden volgens de fabrikant tot zo’n dertig procent dunner dan de huidige televisies met kathodestraalbuis. Nog steeds dikker dan lcd-en plasmaschermen,maar het komt er akelig dicht bij in de buurt, aldus Philips.

Op het eerste gezicht lijkt het een opmerkelijke stap om nu nog te investeren in nieuwe crt-techniek. Lcd-en plasmaschermen maken immers gebruik van de laatste technologieën en worden in rap tempo populairder. De marges zijn voor producenten ook vele malen hoger. De ‘ouderwetse’ tv bestaat al zo lang en is technologisch al zo uitgekristalliseerd dat fabrikanten nog slechts met de prijs kunnen concurreren. Dit betekent dat de productie zo geraffineerd moet zijn dat tv’s voor een concurrerende prijs kunnen worden aangeboden.Dat lukt steeds minder fabrikanten: Matsushita, Sharp, Toshiba en Sony overwegen zich daarom langzaam maar zeker terug te trekken uit deze markt, of zijn daar al mee bezig.

Philips gelooft desondanks helemaal in de nieuwste generatie crt-televisies. Ze verenigen volgens de fabrikant het beste van twee werelden: de beeldkwaliteit is superieur aan die van lcd-en plasmaschermen en ze zijn dun. En ook niet onbelangrijk:de prijs zal aanvankelijk iets hoger zijn dan normale crt’s maar aanzienlijk onder die van lcd-en plasmaschermen liggen. Dat moet volgens Philips een hoop mensen over de streep trekken die eigenlijk wel een ‘kekke’ lcd- of plasmatelevisie zouden willen kopen, maar ze simpelweg nog te duur vinden.

Alle hosannaverhalen ten spijt zal het dus nog wel een behoorlijke tijd duren eer lcd- en plasmatelevisies de crt-tv’s van de markt hebben gedrukt, zo concludeert ook het Amerikaanse onderzoeksbureau iSuppli. Sterker nog, over drie jaar domineert de crt de televisiemarkt met een marktaandeel van zeventig procent nog behoorlijk, aldus een recente voorspelling van iSuppli.

Lcd- en plasmaschermen komen er desondanks wel, zo verwachten analisten. Het is nu al het meest verkochte type beeldscherm voor computergebruik. Aan een pc gekoppeld hoeven ze over het algemeen minder vaak het beeld te verversen dan bij een televisieprogramma, nu nog een zwak punt van dit type beeldscherm. Een crt is hierin gewoon beter. Ook verliezen plasmaschermen na verloop van tijd iets van hun helderheid en produceren ze een minder scherp beeld. Fabrikanten werken echter hard aan de oplossing voor deze problemen.

Het grootste struikelblok van lcd- en plasmaschermen, de prijs, zal uiteindelijk ook wel uit de weg worden geruimd, zoals dat met het overgrote deel van nieuwe producten gaat. Misschien wel het meest overtuigende argument vóór de eindoverwinning van plasma- en lcd-televisies is echter hun geschiktheid voor digitale signalen. Ze kunnen de hogere resolutie die het digitale signaal van High Definition TV (HDTV) in zich herbergt veel beter verwerken dan crt-schermen. Haalt de digitale tv het,dan worden plasma- en lcd-televisies in dit kielzog meegezogen, zo verwachten analisten.

Scroll Up

Pin It on Pinterest