Runningtherapie is een vorm van hardlopen om je beter te laten voelen. Mensen die regelmatig gaan hardlopen merken dat stress vermindert, hun stemming verbetert, angstgevoelens of paniekaanvallen minder vaak voorkomen en dat chronische vermoeidheid afneemt. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze gunstige effecten.
Het fijne aan runningtherapie is dat je geen hardloper hoeft te zijn om ermee aan de slag te gaan. Onder begeleiding van een runningtherapeut leer je in drie maanden stapje voor stapje om een halfuur aaneengesloten rustig en met aandacht hard te lopen. Veel mensen die runningtherapie hebben gevolgd, blijven daarna hardlopen omdat ze zich er beter door gaan voelen.
Het is zeker zo dat je van een lekker potje tennis, een lange rit op de racefiets of voetballen met je maten ook een lekker gevoel krijgt. Wat maakt juist hardlopen dan zo geschikt voor therapeutische doeleinden? Het grote voordeel van hardlopen is dat het heel laagdrempelig is. Iedereen kan het leren en je kan altijd en overal hardlopen. Het levert bovendien snel resultaat op zonder dat je daarvoor veel tijd nodig hebt.
Belangrijk om te vermelden is dat bij runningtgherapie het accent ligt op rustig hardlopen, met aandacht voor je ademhaling en de omgeving waarin je loopt. Met deze ontspannen manier van hardlopen voorkom je blessures en zijn de gunstige effecten optimaal. Veel mensen merken al na een paar weken dat ze lekkerder in hun vel gaan zitten. En dat is heel logisch: je beleeft plezier aan bewegen en je hebt de voldoening dat je steeds een stukje langer aaneengesloten kan hardlopen!
Runningtherapie kan een oplossing zijn voor mensen die om verschillende redenen vastlopen in hun leven en die niet of nauwelijks in staat zijn om op eigen kracht in beweging te komen. Heb je last van een of meerdere van onderstaande verschijnselen? Dan kan runningtherapie waarschijnlijk iets voor je betekenen!
- Depressiviteit en/of stemmingswisselingen
- Burn-out, stress of overspannenheid
- Angst- en paniekaanvallen
- Onverklaarbare vermoeidheidsklachten
- Slechte lichamelijke conditie
- Lusteloosheid
- Slapeloosheid
Runningtherapie is zeker geen wondermiddel voor alle psychische klachten. Heb je een beginnende, milde vorm van de hierboven genoemde verschijnselen, dan is runningtherapie een kansrijke methode om je beter te gaan voelen. Het effect bij mensen met zwaardere klachten is minder onderzocht. In de praktijk blijken mensen met psychische klachten desondanks baat te hebben bij runningtherapie als ondersteuning van hun behandeling.
We starten altijd met een intakegesprek om met elkaar kennis te maken. We bespreken je verwachtingen van de therapie en stellen doelen. Op basis hiervan maken we een op maat gesneden schema waarmee je in twaalf weken leert om minimaal een halfuur achtereen hard te lopen. Je traint daarbij één keer per week onder begeleiding van hardlooptrainer en runningtherapeut Robert Hertogs. Daarnaast loop je tweemaal per week zelfstandig het schema van die week.
Het accent ligt bij runningtherapie op rustig en met plezier hardlopen. Deze langzame duurloop is een heel belangrijke training voor het opbouwen van je uithoudingsvermogen, met als bonus een lekker gevoel in je lijf en rust in je hoofd. Je leert eenvoudige ademhalingsoefeningen toe te passen die je helpen om meer ontspannen te hardlopen. Het hardloopschema is niet heilig: indien nodig doen we het even iets rustiger aan, of bouwen we juist wat kleine extra uitdagingen in.
Aan het eind van de twaalf weken ben je in staat om minimaal een halfuur ontspannen hard te lopen. We evalueren hoe je de trainingen hebt ervaren, of je er baat bij hebt gehad en of je al dan niet behoefte hebt aan een vervolgtraject. Wil je doorgaan met hardlopen, maar ben je er nog niet helemaal zeker van hoe je dat moet aanpakken? We kunnen je daarbij helpen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn wanneer je met plezier blijft hardlopen!
De belangrijkste informatie over runningtherapie en de manier waarop we het aanbieden, heb je waarschijnlijk net gelezen. Mocht je nog vragen hebben, raadpleeg dan onze Veelgestelde vragen (FAQ) over runningtherapie, of stel je vraag via het contactformulier. Dat kun je ook gebruiken om je aan te melden voor runningtherapie, of om vrijblijvend te informeren of runningtherapie iets voor je kan betekenen.
FAQ runningtherapie