Persoonlijk contact op de werkvloer

1 min leestijd

Leuk onderzoekje gezien: het persoonlijk contact op de werkvloer komt steeds meer onder druk te staan, zo concludeert onderzoeksbureau Motivaction na een enquête in opdracht van Douwe Egberts. Oorzaak van de afname van persoonlijk contact is vooral de e-mail, stellen de ondervraagden.

Collega`s lopen niet meer bij elkaar langs maar sturen ‘even’ een e-mailtje en dat zorgt voor een minder prettige werksfeer, aldus de onderzoekers. Maar liefst 93 procent van de werknemers geeft aan dat écht persoonlijk contact de werksfeer verhoogt. Tot zover lijkt er niets aan de hand: de e-mail krijgt de schuld van een minder gezellige werkvloer. Lekker veilig ook, dan hoeven we er met z’n allen lekker niets aan te doen. Dan gaat het onderzoeksverslag verder en verschijnen de eerste barstjes. Wat blijkt namelijk, aldus de onderzoekers: we zorgen er zelf voor dat het persoonlijk contact afneemt. Eén op de twee Nederlanders mailt of belt een collega, terwijl hij of zij net zo makkelijk even langs kan lopen.

Dat is dan weer een raar verschijnsel, want volgens Motivaction bestaat er onder de werknemers wel degelijk een grote behoefte aan persoonlijk contact met collega`s. Ruim 50 procent van de werknemers zou vaker met zijn collega`s ‘face-to-face’ in contact willen komen. Maar liefst 93 procent van werkend Nederland zegt zelfs prettiger samen te werken als er sprake is van persoonlijk contact. Van de ondervraagden zegt 91 procent dat een persoonlijke manier van werken de samenwerking bevordert en daarmee zorgt voor een hogere arbeidsproductiviteit.

Nou, lieve mensen, wat let ons zou ik zeggen? Niet zeuren maar op de koffie bij de collega’s. Desnoods met het smoesje dat je even persoonlijk wat notulen wilt doornemen of zoiets. En de baas kan er lekker niets van zeggen, want het bevordert de arbeidsproductiviteit. Op de lange duur natuurlijk, maar de baas is uiteraard zo slim om dat te weten en de gezelligheidsbevorderende activiteiten van collega’s daarom zelfs te stimuleren 😉

Scroll Up

Pin It on Pinterest