Pinnen en Skimmen

2 min leestijd

Wie niet alleen in winkels komt om te winkelen, maar zo af en toe ook eens een praatje maakt met de persoon aan de kassa, is misschien te weten gekomen dat heel veel winkeliers hun pinautomaten aan het vervangen zijn.

Het lijkt eenvoudig, het ene apparaat verwisselen voor het andere, maar dat valt toch eigenlijk behoorlijk tegen. Ook al hebben de goederen die je verkoopt niets maar dan ook helemaal niets te maken met elektronica, het betalingssysteem in de winkel natuurlijk wel. Die pinautomaat is gekoppeld aan de kassa en vaak ook aan software voor voorraadbeheer. Die hardware en software ‘praat’ druk heen en weer over prijzen, kortingen, al dan niet betaald hebben, enzovoort. Een nieuwe pinautomaat kan betekenen dat er eveneens een nieuwe kassa moet worden aangeschaft en dat betekent waarschijnlijk weer alle producten met hun prijzen invoeren, aangepaste of compleet nieuwe software voor voorraadbeheer installeren, enzovoort. En dan hebben we het nog niet over het opleiden van het personeel!

Het is daarom niet zo verwonderlijk dat weinig winkeliers blij zijn met deze ‘wisseling van de pinwacht’, maar ze worden hiertoe verplicht door pin-eigenaar Currence. Deze stelde vorig jaar alle eigenaren van een pinapparaat namelijk een ultimatum: op 1 juli 2008 moest iedereen gebruikmaken van een pinapparaat dat niet geskimd kan worden. Skimmen is het aflezen van de magneetstrip van een pinpas en bijbehorende pincode. Met deze gegevens kan vervolgens een neppinpas worden gemaakt, waarmee criminelen flappen kunnen tappen. Skimmen kostte de Nederlandse banken vorig jaar een slordige 15 miljoen euro. Dit jaar werd het eerste kwartaal voor een slordige 8 miljoen euro geskimd. Geen wonder dat betrokken partijen maatregelen willen nemen.

Het probleem daarbij is dat een pinapparaat normaal ongeveer tien jaar meegaat. De hele infrastructuur is op die relaxte vervangingsfrequentie ingesteld en dat blijkt nu niet genoeg om ongeveer 25.000 pinapparaten vervroegd te vervangen. Grote ketens als de Gamma, HEMA en Praxis hebben van Currence uitstel gekregen, maar de kleine ondernemer natuurlijk weer niet. De redenering is dat die slechts één of twee apparaten hoeven te vervangen en de grote ketens soms vele honderden. Dat zal ongetwijfeld zo zijn, maar de grote jongens hebben een IT-afdeling om dit project in goede banen te leiden en de ‘Man in de Winkelstraat’ mag het natuurlijk weer helemaal zelf uitpluizen.

Ook al heeft de branchevereniging voor detailhandelaars weinig tot geen meldingen over het niet halen van de deadline van 1 juli gehad, mag er volgens diezelfde belangenorganisatie van worden uitgegaan dat er kinderziektes zullen optreden. Pin-eigenaar Currence bevestigt dit vermoeden. Wie de komende tijd gaat winkelen, mag daarom verwachten regelmatig wat meer tijd bij de kassa door te brengen. Ach, dan kunnen we meteen de banden met onze favoriete winkeliers eens aanhalen.

Scroll Up

Pin It on Pinterest