Plan B

Het eind van de middag hebben Tamas en ik doorgebracht in Boswachterij Ruinen. De kleine man had nog veel te veel energie in zijn tengere lijfje en moest dus ‘uitgelaten’ worden. Hij had er zin in, ook al ging zijn halfzieke broer niet mee.

Dit stuk natuur is nieuw voor me qua wandelen. Toen we uitstapten, zag ik dat er een wandelroute van zes kilometer van start ging vanaf de parkeerplaats. Normaal niet zo’n probleem voor de mannen. Ik twijfelde echter of Tamas de klus zou klaren zonder voortgedreven te worden door de energiebundel die de mannen samen vormen.

De wandeling verliep knus. Tamas bleef in mijn buurt. Bleek, zoals wel vaker als ie alleen is, niet de stuiterbal van een uurtje daarvoor. Had helaas last van de vele honden die blijkbaar nog voor het vallen van de avond moesten worden uitgelaten. Hier in het bos. Ik genoot van ons tochtje. Tamas ook, zo te zien. Ik besloot de voorgebakken kilometers te laten voor wat ze zijn. Ik meldde dat we ‘Plan B’ gingen doen: gewoon een beetje rondstruinen en teruggaan als we er genoeg van zouden hebben. Tamas vond het best. Na een tijdje vroeg hij wat dan ‘Plan A’ was. Lachend zei ik hem dat het volgen van de rode paaltjes was. Duurt veel te lang. Zouden we door een donker bos moeten teruglopen. Hij bleek direct overtuigd dat het andere plan beter was.

We stuitten we op een vennetje. Tamas wilde er omheen lopen. Vond ik een goed idee. Toen het pad na een kwart van de omtrek ophield, in het wassende meer liep eigenlijk, werd het voor Tamas pas echt leuk. Met een ondeugende glimlach stapte hij met zijn laarzen de plassen in. Het liefst zo diep mogelijk. Ook leuk: op een graspol stappen en over het water naar de volgende verhoging springen. Ik weet hoe gefrustreerd hij kan reageren als het mis gaat, maar ik liet hem begaan. Hij genoot. Dat ga je natuurlijk niet onderbreken. Aan het eind van de rit had ik om het vennetje heen gelopen en Tamas er zo veel mogelijk doorheen. Tevreden stapten we na een klein uur de auto in. Plan B geslaagd.

Scroll Up

Pin It on Pinterest