Polaroid’s tweede leven

Alhoewel buiten kunstenaars al heel veel jaren eigenlijk niemand de Polaroid-camera meer gebruikt, blijft het apparaat tot de verbeelding spreken van een generatie mensen die ermee zijn opgegroeid.

Als een trotste ouder tegenwoordig met zijn digitale camera of gsm een foto van zijn kroost maakt, krijgt hij vaak uit een ongeduldige mond te horen ‘laat eens zien, laat eens zien’. Kinderen vinden het tegenwoordig heel normaal dat het resultaat van een ‘knipsessie’ direct zichtbaar is. Hoe anders was de situatie in de tijd dat diezelfde ouder nog een kind was. Een eigenaar van een Polaroid-camera was niet veel minder dan een tovenaar en het verschijnen van de foto na een minuutje of wat een waar wonder.

Wat nu precies de teloorgang van de Polaroid-camera heeft teweeggebracht, is niet duidelijk. De opkomst van de digitale camera heeft er volgens mij niets mee te maken, want toen was Polaroid al geen speler van belang meer in de fotografie. We grappig is dat het digitale technieken zijn die Polaroid er weer bovenop zouden kunnen brengen. De fabrikant heeft namelijk een nieuwe instant fotocamera uitgebracht, een combinatie van een printer en een camera. De printer bevat speciaal papier met kristallen die onder invloed van hitte en een bepaalde kleur aannemen. Dat papier en bijbehorende printer had Polaroid al, dus was het eigenlijk niet meer dan logisch dat ze dat printertje in een fotocamera zouden stoppen. Volgens mij kan het zomaar een succes worden.

Scroll Up

Pin It on Pinterest