Politie op YouTube

Politiekorps Hollands Midden zet de videowebsite YouTube in om getuigen van misdrijven op te sporen en mensen te informeren over politiewerk.

Het korps hoopt via de website een groter publiek te bereiken. ‘YouTube is immens populair onder de bevolking en wordt door duizenden Nederlanders per dag bekeken’, aldus een voorlichter. Op het YouTube-kanaal is nu nog geen opsporingsberichtgeving te vinden, dat gebeurt volgens het korps later dit jaar. Er staan al wel filmpjes over het politiewerk. Of het filmpje van een motorrijder die nogal heftig tekeergaat het gewenste doel bereikt, valt echter te betwijfelen. De mensen die de politie ermee wil bereiken, de te hard rijdende motorrijders, vinden dit soort filmpjes namelijk alleen maar stoer en echt niet afschrikwekkend, laat staan opvoedend.

Maar goed, laten we niet al te kritisch zijn over dit initiatief, want het getuigt tenslotte toch van een moderne opvatting over het vak van politievoorlichting én opsporing. YouTube is enorm populair en het bekijken van de filmpjes wordt steeds makkelijker. Zo zijn het Japanse elektronicaconcern Matsushita en zoekmachine Google op dit moment druk bezig televisies te ontwikkelen met directe toegang tot onder andere YouTube. Over enkele maanden moeten de eerste televisies van het merk Panasonic met deze mogelijkheden verschijnen. Dit betekent dat mensen YouTube-filmpjes op tv kunnen bekijken zonder dat ze daarvoor een computer nodig hebben. Ook Apple heeft iets vergelijkbaars in de aanbieding met ApplTV, dat de films van YouTube direct naar de tv doorstraalt. Meer gebruiksgemak betekent ongetwijfeld meer kijkers en dat komt dan weer neer op een potentieel groter bereik voor de politie. Welke politieregio volgt?

Scroll Up

Pin It on Pinterest