Pyrrusoverwinning

Deze week maakte Warner bekend dat het voortaan alle films in Blu-ray gaat opslaan. Kort daarop kwam een geruchtenstroom op gang dat meerdere filmstudio`s dit voorbeeld gaan volgen. Blu-ray lijkt de slag of in ieder geval één flinke slag te hebben gewonnen in de titanenstrijd met het concurrerende hd dvd.

Voor de leken in filmland: het zijn afwijkende formaten die ieder met heel veel pixels schermen om een zo fraai mogelijk beeld te presenteren aan de consument, u en ik dus. Eigenlijk vind ik deze strijd een volstrekt irrelevante zaak omdat het zoals gezegd in beide gevallen om zeer hoge beeldkwaliteiten gaat, veel hoger dan menig televisie kan weergeven. En natuurlijk zijn er dvd-spelers die alleen hd dvd kunnen afspelen, of alleen Blu-ray en natuurlijk kunnen wij voor veel meer geld ook spelers kopen die beide typen schijfjes kunnen lezen.

Als dit allemaal wat verwarrend in uw oren klinkt, dan klopt dat en u bent zeker niet de enige consument die daarom nog even de kat uit de boom kijkt. Persoonlijk is deze hele veldslag tussen hd dvd en Blu-ray de laatste druppel in een emmer die toch al vol zit met weerzin tegen het fenomeen dvd. Ik houd er gewoon niet van, van die schijfjes met een zeer gebruiksonvriendelijke interface. Heb ik net de laatste Shrek vanuit de videotheek in mijn dvd-speler geschoven en even niet opgelet, klinkt opeens de Amerikaanse taal uit de luidsprekers. Leuk, die stem van John Cleese of die van Eddie Murphy, maar mijn dochter hoort toch liever Nederlands, dan kan ze het ook een beetje volgen. Na wat gepiel met de afstandsbediening, blijkt het later niet meer mogelijk om de taal in te stellen. Moet dat K*T-ding weer helemaal uit de speler, er weer in en dan even goed opletten om onze moerstaal in te stellen. En dat presenteert zich dan op de hoes als de Nederlandse versie van Shrek. Ja, ja, het zal wel mensen, maar ik moest weer zo`n tien minuten film tot mij nemen om weer enigszins op normaal relaxniveau te komen. En deze dvd is echt geen uitzondering!

Het mag duidelijk zijn: hier vult niet bepaalt een fan van het medium dvd een stukje website. Misschien wel daarom ben ik zo blij met de analyse van bestuursvoorzitter Bill Watkins van harde schijvenfabrikant Seagate dat Blu-ray weliswaar een (de) slag heeft gewonnen maar de dvd-oorlog allang verloren, een Pyrrusoverwinning dus.

De toekomst is volgens hem aan de harde schijf en flashgeheugen en fan van dvd of niet, hij heeft daar toch echt een punt. Flash is tegenwoordig beschikbaar in groottes waarop makkelijk een film past, ook in de hoeveelheden pixels die hd dvd en Blu-ray propageren. En harde schijven zijn daarbij nog eens vele malen groter tegen behoorlijk lagere prijzen dan flashgeheugen. Het zijn beide supersnelle media, die ook voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de iPods van Apple die er met zowel harde schijven als flashgeheugen zijn en foto`s, films, muziek en allerlei programma`s als een agenda, een telefoonboek maar ook games kunnen bevatten en ook nog eens heel makkelijk zijn mee te nemen. Ja, ik mag die analyse van Watkins wel, al is het maar omdat ik hoop dat er snel een eind komt aan die onhandige dvd-schijfjes.

Scroll Up

Pin It on Pinterest