Raar papiertje

Van start!

Xerox werkt al ruim twee jaar aan een op het eerste gezicht wel heel rare papiersoort, namelijk eentje waar de afdruk langzaam maar zeker weer verdwijnt.

Wetenschappers van Xerox hebben hiervoor papier voorzien van speciale, lichtgevoelig chemicaliën. Deze stofjes kleuren onder invloed van licht van een specifieke golflengte zwart en kleuren onder invloed van ultraviolet licht in 16 tot 24 uur weer helemaal wit. Een speciale printer is hiervoor voorzien van een lamp die licht uitstraalt dat de chemicaliën op het papier zwart doet kleuren. De printer gebruikt dus geen inkt om een afdrukje te maken, maar licht! Als het afdrukje uit de printer rolt, wordt het blootgesteld aan daglicht en dat bevat een flinke hoeveelheid ultraviolet licht. Het vervagen van de tekst is daarmee van start gegaan, al blijft er natuurlijk nog meer dan voldoende tijd over om het A4-tje te lezen.

Het mooie van dit speciale papier is dat het gewoon weer is te hergebruiken als het wit is geworden. Wie niet een etmaal wil wachten, haalt het bedrukte papier gewoon door de printer, want deze is ook uitgerust met een andere lamp die een intense dosis ultraviolet licht uitstraalt. Het papier wordt daarmee direct weer wit en kan opnieuw ‘bedrukt’ worden. Xerox beweert dat dit papier op deze manier vele honderden keren opnieuw kan worden gebruikt. Het is wel zaak het papier niet te kreukelen, te beschrijven of te scheuren, want dan blijkt het niet langer herbruikbaar, aldus de onderzoekers.

Dat dit niet een oplossing is voor een probleem dat net bestaat, tracht Xerox te onderbouwen met een onderzoek. Hieruit blijkt dat van alle printjes die er wereldwijd worden gemaakt (een slordige 15,2 biljoen) 40 procent slechts eenmalig worden gebruikt en dat een kwart zelfs dezelfde dag nog in ‘het ronde archief’ verdwijnen. Voorwaar een bijna onvoorstelbaar potentieel aan pagina’s die met deze papiersoort eenvoudig opnieuw te gebruiken waren geweest. Als het niet te duur wordt, heeft Xerox dus een absolute winnaar in handen, die ook nog eens goed is voor bedrijven en het milieu!

Scroll Up

Pin It on Pinterest