Radioactieve wolk

1 min leestijd

Vandaag ploffen er achter elkaar zo’n zeven dwingende e-mails binnen over een radioactieve besmetting in Amsterdam. Oef, is dat even schrikken, ik ben daar het afgelopen weekeinde geweest. Ontsnapt aan een beroerde en langzame dood, maar niet heus natuurlijk.

Met zo’n onderwerp weet een weldenkend mens natuurlijk direct dat hier sprake is van onzin. Samen met de collega’s hartelijk gelachen om deze spam, de mails ongemoeid gelaten en verwijderd. En zeker niet op de link geklikt die in de mail stond.

Kaspersky Lab, een internationaal softwarebedrijf dat bescherming tegen virussen en hackers ontwikkelt, neemt het allemaal iets minder humoristisch op en dat vergeven we het bedrijf voor deze ene keer. Het is tenslotte hun broodwinning en dan mogen ze waarschuwen voor de in hun ogen grootschalige Nederlandstalige spamgolf. En zo onschuldig blijkt het ook allemaal niet te zijn: het gaat namelijk ook nog eens om twéé verschillende e-mails die gelijktijdig zijn verstuurd.

De eerste e-mail gaat over een vrouw genaamd Polina die op zoek is naar een vaste vriend. De tweede e-mail gaat dus over de eerder genoemde radioactieve besmetting in Amsterdam. Beide e-mails bevatten een link naar een geocities.com-adres, waar plaatjes zouden staan. Daar wordt de gebruiker gevraagd om een plug-in te installeren om de foto`s te kunnen bekijken.

Dat is echter een zogenaamde spyware, een programma dat uit is op de persoonsgegevens van de ontvanger van de mail. Zo, we weten genoeg: afblijven dus van die e-mail!

Scroll Up

Pin It on Pinterest