Radioportals populair

Werken achter de computer wordt voor velen pas echt aangenaam als er een muziekje op de achtergrond draait. Dat kan de cd-speler zijn, de muziekverzameling op de computer, of het koptelefoontje van de mp3-speler. Allemaal voorbeelden van eigen muziekverzamelingen.

Het is natuurlijk lekker om je eigen muziek te draaien, maar het kan ook fijn zijn om je eens te laten verrassen door de keus van een ander. Een vierde variant, radio via internet, wint misschien wel daarom behoorlijk aan populariteit, zo meldde de website Emerce vorige week. Deze radiostations werken heel makkelijk: je surft naar een favoriet online radiostation of een portal met veel van dit soort zenders, haakt in op de stream en het luistergenot kan beginnen. Iets minder dan 20 procent van het totaal aantal radiostreams wordt gestart via een portalsite. Voorbeelden van zulke sites zijn Nederland.fm, Portal.fm en Kabelradio.nl. Om een indruk te krijgen van populariteit van radio via internet: vorige week woensdag werden vanaf Nederland.fm ruim 200.000 streams opgestart, aldus Emerce.

Het aanbod op een portal als Nederland.fm is behoorlijk groot. Fijn voor de fans van meer specifieke muziekstijlen is dat een zender als Radio 538 streams voor diverse genres aanbiedt. En zo worden hoogstwaarschijnlijk weer meer luisteraars bereikt dan met een zender die ‘slechts’ via de ether zijn doelgroepen kan bedienen. Een kleine kanttekening: het luistergedrag van mensen wordt in ieder geval door Nederland.fm nauwgezet bijgehouden. De informatie die hieruit voortkomt, wordt weer verkocht aan marketeers van bedrijven die hun producten meer doelgericht aan de man proberen te brengen. Dat is dan de prijs die we met z’n allen betalen voor een nuttige en aangename internettoepassing. En mocht iemand benieuwd zijn waar die extensie .fm vandaan komt: dat is de internet domeinnaamafkorting van Micronesië, een eilandengroep in de Grote of Stille Oceaan. Nieuwsgierig?

Scroll Up

Pin It on Pinterest