Ramkoers

2 min leestijd

Niet iedereen zal zich bewust zijn van het feit dat ‘we’ op ramkoers liggen, en dan bedoel ik natuurlijk niet het Italiaanse elftal dat ‘onze’ jongens vanavond tegemoet treden.

Nee, onze gastvrouw, Moedertje Aarde, is onderdeel van het zonnestelsel, dat op zijn beurt weer deel uitmaakt van een nog veel groter stelsel, namelijk het sterrenstelsel De Melkweg. Er zijn in de ruimte heel veel van die sterrenstelsels, op foto’s herkenbaar aan een heldere kern vol met sterren met daaromheen een aantal spiralen van sterren die steeds verder uit elkaar liggen. Deze sterrenstelsels bewegen zich met een enorme snelheid door de ruimte. Daar merken we niets van, maar toch is het zo.

Een sterrenstelsel als onze Melkweg bestaat eigenlijk vooral uit leegte. Gelukkig maar, want we willen uiteraard geen tweede zon in de buurt hebben, dat zou ons letterlijk te heet onder de voeten worden. Maar het stelsel in zijn geheel heeft een middelpunt van zwaartekracht en kan dus niets anders dan de wetten van de natuurkunde gehoorzamen. En dat betekent weer dat deze door de onmetelijke leegte voortrazende sterrenstelsels met elkaar in botsing kunnen komen en elkaar door hun zwaartekrachten totaal uit elkaar kunnen trekken.

Laat ons melkwegstelsel zich nu juist op een ramkoers bevinden met het Andromeda-stelsel. Niet dat we in blinde paniek ons testament moeten gaan opmaken, maar het zal er uiteindelijk, na zo’n slordige 2 miljard jaar van komen. Onherroepelijk, zo heeft de wetenschap berekend. En als twee sterrenstelsels met elkaar in botsing komen, dan vliegen de sterren ons letterlijk om de oren, zo getuigt deze impressie op YouTube op indrukwekkende wijze.

De kans dat onze Aarde hier heelhuids uit vandaan komt, lijkt vrij klein. Dit was het uitgangspunt dat de sterrenkundigen Diederik Kruijssen en Reinier Zeldenrust van de Universiteit Utrecht namen voor de ontwikkeling van de game ‘Collision’. Aan de speler van deze game is het de taak de mensheid voor deze desastreuze botsing te redden. Met een ruimtevloot moet de gamer zoeken naar een nieuwe leefbare planeet in het heelal. Tijdens deze zoektocht komt hij allerlei sterrenkundige verschijnselen tegen, die hij moet zien te vermijden of waar hij juist gebruik van kan maken. En al doende leren de gamers van alles en nog wat over het heelal. Een erg interessante game, lijkt me.

Scroll Up

Pin It on Pinterest