Recensie 'Huilen en lachen' - Nico Dijkshoorn

GO!

Twee mannen zitten in de auto, in het donker terug naar de huizen waar ze in gedachten al zijn, maar helaas liggen er nog kilometers asfalt tussen de wens en de werkelijkheid. Ergens onderweg kruist hun pad dat van een konijn.

De twee mannen schreeuwen hard en synchroon, maar het onvermijdelijke gebeurt. De passagier mijmert geluidloos dat 'die dingen blijkbaar zo gaan. Het ene moment zit je als konijntje verliefd te staren naar de overkant, vervolgens zet je een fatale stap en is het voorbij.' Keihard zwijgend gaat de rit verder. Bij het uitstappen kijken passagier en chauffeur elkaar even kort aan. 'Dat gaat maar net goed...'

Bovenstaande gebeurtenis, al dan niet waar gebeurd, want dat weet je bij Dijkshoorn maar nooit, is erg herkenbaar, zelfs als de lezer het niet letterlijk heeft meegemaakt. Stoere mannen met een heel klein hartje, wie kent ze niet, van de eigen scheerspiegel misschien zelfs wel. 'Huilen en lachen' van Nico Dijkshoorn is een bonte verzameling van dit soort verhalen. Geschreven in een losse en toegankelijke stijl die erop lijkt dat alles echt gebeurd is, maar sommige verhalen zijn zo absurd dat ze onmiskenbaar tot hun publicatie slechts in de hersenen van Dijkshoorn rondspookten. Prachtig verzonnen, dat zeker.

Hilarisch kunnen de verhalen ook zijn, want de kunst van het overdrijven verstaat Dijkshoorn. Zo levert een vakantie in Italië prachtige observaties op over het gedrag van mannelijke, Italiaanse chauffeurs, al zijn Dijkhoorn's pogingen om dit gedrag overtuigend te imiteren misschien nog wel vermakelijker. Want hoe kwetsbaar en 'klein' hij ook kan blijken te zijn in dit boek, Nico blijft wel een echte man, die dus niet wil afgaan op de Italiaanse wegen. Of in het zwembad, maar dat is weer een ander verhaal.

'Na "Huilen en lachen" kijk je nooit meer hetzelfde naar al dat gewoons om je heen', stelt de uitgever op de achterkant van het boek. Ik denk het niet, eerlijk gezegd, maar laat mijn oordeel niemand weerhouden volop te genieten van de vruchten van Dijkhoorn's waarnemingsvermogen, humor en fantasie.

Waardering

82%