Risicomanagement

1 min leestijd

Ik had vorige week een boeiend gesprek met een specialist op het gebied van risicomanagement. Een volgens mijn gesprekspartner erg onderbelicht onderwerp in de grafische industrie. De gangbare manier om tegen risico’s aan te kijken is om bijvoorbeeld de dure belichter te verzekeren tegen schade en weer over te gaan tot de orde van de dag.

Ondernemers vinden risico’s als schade, brand en persoonlijke ongelukken namelijk eng en bedreigend en denken er dus liever niet aan. De essentie van risicomanagement is daarom de werkelijke risico’s in het bedrijf te inventariseren, prioriteiten te stellen en ze beheersbaar te maken. Ondernemers houden volgens de expert namelijk wél van zaken die ze kunnen beïnvloeden. Heel kort door de bocht geredeneerd, moeten ondernemers dus leren hoe ze risico’s leuk kunnen vinden.

De bestrijding van de gevolgen van een fout kost meer moeite en geld naarmate er later wordt ingegrepen. Dit leidde tot een verrassende wending in het gesprek dat risicomanagement heel geschikt is voor het personeelsbeleid. Het weglopen van goed opgeleid en ervaren personeel is immers een groot bedrijfsrisico, waartegen ondernemers structurele maatregelen moeten nemen.

Net als het financieel afdekken van de voor het bedrijf essentiële belichter niet goed genoeg is, is afwachten tot iemand weggaat en dan een peperdure en in het huidige tijdsgewricht tot mislukken gedoemde wervingscampagne verre van optimaal. De essentie is ervoor te zorgen dat het personeel tevreden is én blijft en dat mensen kunnen groeien als ze daar behoefte aan hebben. Dat bespaart een hoop ellende, tijd en geld.

Dit is op zich natuurlijk geen spectaculaire conclusie, want GOC gebruikt hiervoor bijvoorbeeld het lelijke woord employability. De essentie hiervan is echter dat bedrijven goed nadenken over de personeelsrisico’s en deze niet gedachteloos uitbesteden. Zelf verantwoordelijkheid nemen, nog een pijler van risicomanagement, is altijd beter dan afwachten tot de resultaten van een campagne als G-Kracht zichtbaar worden.

Scroll Up

Pin It on Pinterest