Roken is dodelijk

Sommige onderwerpen mogen best eens een extra keer onder de aandacht worden gebracht omdat ze zo vermakelijk zijn. De website Darwin Awards is hiervan een fraai voorbeeld: het is een website waar stommiteiten van medeburgers met het grootst mogelijke cynisme en ook leedvermaak aan de kaak worden gesteld.

De makers van deze website zien het liefst blunders met dodelijke afloop, want dan zijn deze inferieure genen tenminste niet meer in staat zich te reproduceren. Deze houding verklaart ook meteen de naam van de website: Darwin was de uitvinder van het principe dat slechts die diersoorten voortbestaan die het best zijn uitgerust om te overleven. De `Survival of the Fittest` dus, al zijn deze woorden volgens Wikipedia niet toe te schrijven aan Darwin, zoals ik dacht, maar aan Herbert Spencer.

Wie enigszins teer van hart is, of niet tegen deze vorm van vermaak kan, moet nu vooral afhaken. Toch een beetje nieuwsgierig geworden? Wat te denken van de ranglijstaanvoerder in de Darwin Awards van 2006. Een man had in het ziekenhuis net een behandeling gehad voor zijn huidaandoening en was van top tot teen ingesmeerd met een zalf waarin een behoorlijk grote hoeveelheid paraffine is verwerkt.

`Mijnheer, paraffine is erg brandbaar, dus u mag zich voorlopig niet in de buurt van vuur begeven`, waarschuwde zijn dokter hem nog. De patiënt was echter een verstokt roker en had na de langdurige behandeling een enorme behoefte aan een peuk. Hij deed zijn pyjama aan, vond een rustig balkon en bevredigde zijn nicotinebehoefte. Dat ging nog goed, maar bij het uittrappen van de peuk vatte zijn pyjamabroek vlam omdat deze zich had volgezogen met paraffine, net als de rest van zijn slaapkledij. De huid van de man kreeg opnieuw een behandeling, maar nu een met fatale afloop. Hij overleed enkele dagen later aan zijn brandwonden. Het commentaar van Darwin Awards: `Tja, de dokter had hem gewaarschuwd dat roken dodelijk zou zijn.`

Ik weet als ex-roker hoe vreselijk sterk de behoefte aan een peuk kan zijn, hoe die lichamelijke schreeuw alle andere gedachten uit je hersenen kan verdrijven, en kan eigenlijk alleen maar hopen dat ik nooit in de verleiding zou zijn gekomen om zo`n stunt uit te halen. Trouwens, wat dan nog makers van Darwin Awards, mijn genen zijn lekker toch al doorgegeven 🙂

Scroll Up

Pin It on Pinterest