Rubik’s Cube, maar dan anders

2 min leestijd

In de jaren tachtig was Rubik’s Cube korte tijd een enorm populair speeltje. Het bleek enorm verslavend om te proberen alle zes vlakken weer in hun eigen kleur te krijgen.

Het spelletje bleek al rap een zeer serieuze ondertoon te hebben. Dat had iedereen overigens kunnen weten, want de Hongaarse mijnheer Rubik is een wiskundige. Mijn persoontje bleek in staat om met denkwerk de eerste laag goed te krijgen, met heel veel denkwerk en het nodige probeerwerk, herstelwerkzaamheden en weer opnieuw proberen ook de tweede laag goed te krijgen, met behoud van de eerste laag wel te verstaan.

En daar liepen mijn hersenen keihard tegen hun wiskundige beperkingen aan. Op eigen kracht kreeg ik het niet voor elkaar om de kubus helemaal goed te krijgen. Al snel circuleerden (niet op internet, want dat bestond toen nog niet voor de massa) er echter reeksen van draaiingen die inderdaad bleken te werken. Toen deze draaiingen routine waren geworden, werd deze nieuw verworven behendigheid ondersteund door de kubus uit elkaar te halen en alle inwendige scharnierpunten in te vetten met vaseline. Je kon dan zo snel draaien dat de stukken er na een paar dagen oefenen letterlijk vanaf vlogen. Helaas bleek de vaseline niet zuurvrij en de kubus dus zwaar naar de u weet wel…

Als het aan spelletjesfabrikant Jumbo ligt, gaat de Rubik’s Cube aan een tweede leven beginnen. De stukken zullen er niet meer vanaf vliegen, want het is een kubus met weliswaar dezelfde gekleurde vlakken, maar de schijven zitten muurvast. Het nieuwe spel bevat een chip die de gekleurde vlakken doet oplichten. Het is de bedoeling om de oplichtende vlakken zo snel mogelijk in te drukken. Opnieuw een behendigheidsspel dus, maar toch een stuk minder dynamisch dan het origineel. Overigens presenteert Jumbo de ‘Revolution’ als een opstapje naar de ‘echte’ Rubik’s Cube. De fabrikant verwacht dat mensen door de nieuwe kubus zo nieuwsgierig zijn geworden dat ze ook het origineel willen ontdekken. Misschien, al lijkt het erop dat e ‘Revolution’ vooral wil meeliften op de roem van zijn voorganger.

Scroll Up

Pin It on Pinterest