Running late

GO!

De zomervakantie moet nog aanbreken, maar Nederland ligt al onder een zware, warme deken. Die hitte is niet echt fijn als je wilt hardlopen. Wachten tot de zon is ondergegaan blijkt deze avond helaas ook niet de juiste strategie.

Het is warm vandaag, zo warm dat een aantal leden van de Koeberg loopgroep in het Staphorsterbos gaat lopen. Ik besluit niet mee te gaan, omdat ik onze mannen wil bijstaan bij het onder de knie krijgen van lastige vakken in hun toetsweek. Ze staan er beiden redelijk gunstig voor, maar kunnen zich geen grote missers veroorloven. Als ik met hen klaar ben, is het vast iets koeler buiten.

Het plan is goed bedacht, op één niet onbelangrijk detail na: de temperatuur zakt ook als de zon bijna onder is niet of nauwelijks. Ik trek om kwart voortien ’s avonds bij een temperatuur van 25 graden desondanks de hardloopschoenen aan en besluit er een enorm rustig duurloopje van te maken. Dat lukt prima, los van een te hoge hartslag voor dit relaxte tempo. Normaal kan ik me daar wel eens druk om maken, maar vanavond maakt me niet zo heel veel uit. Het is zomer en het schemert kleurrijk, wat wil een hardloper nog meer?

Net iets meer dan een kilometer onderweg kom ik het tafereel hierboven tegen. Bekeken door de lens van mijn smartphone, roept de scène herinneringen op van verre stranden waar ik nog nooit ben geweest, maar herken van de reclamefolders. Of is dit een van de vele bootjes die we ooit in het Zuiden van Bretagne in een baai zagen liggen, tijdens een vakantie waar we twee warme, zorgeloze weken beleefden? Zorgvuldig probeer ik het tafereel vast te leggen op een manier die recht doet aan mijn associaties en loop weer verder.

Als ik een uurtje later atypisch bezweet thuiskom, is het nog net zo warm als aan het begin van het loopje. Ik kijk tevreden naar de foto van het bootje. De scène lijkt een vakantiefoto uit een ver oord, maar is in werkelijkheid hemelsbreed nog geen kilometer van mijn bedje verwijderd geschoten. De foto wordt gepubliceerd op Instagram en het woordgrapje voor de titel is snel bedacht.