Runningtherapie - Bram Bakker & Simon van Woerkom

GO!

Runningtherapie is volgens de auteurs Bram Bakker en Simon van Woerkom zeker niet alleen interessant voor professionele hulpverleners. Ook de recreatieve hardloper leert van dit boek. Waarom hardlopen zo lekker is bijvoorbeeld.

Harlopers leren bijvoorbeeld op welke manier hun hobby vervelende zaken als stress, burnout en depressies helpt voorkomen of bestrijden. Er valt er daarom weinig in te brengen tegen de opvatting van de auteurs dat Runningtherapie voor een breed publiek nuttige informatie bevat. Toch lijkt het boek qua opzet en taalgebruik vooral bedoeld voor professionals uit de hulpverlening. Een groot deel van het boek wordt gebruikt om de vormen van therapie en werking van geneesmiddelen uit te leggen, plus de rol die runningtherapie daarin kan spelen. Het taalgebruik is aan de formele kant, al blijft het boek wel goed leesbaar. De over het gehele boek verspreide strips van Sigmund, de cynische psychiater uit de Volkskrant, helpen daar zeker ook bij.

De auteurs vertellen aan het begin al dat dit geen praktisch boek is dat de lezers leert om deze vorm van therapie toe te passen. Het boek wil informeren en enthousiasmeren. Gaandeweg wordt duidelijk wat de rol van runningtherapie kan zijn in het professionele circuit en hoe en op welk moment het kan worden ingezet. Het wordt ook helder waarom deze vorm van therapie werkt en dat je als gewone hardloper zonder klachten ook profiteert van de voordelen. Dat het bijvoorbeeld goed is juist in hele drukke periodes te blijven hardlopen, omdat dit helpt bij het ontstressen en zo wellicht erger voorkomt.

Aan het eind besteden de auteurs overigens nog aardig wat bladzijden aan de praktische uitvoerig van runningtherapie. Met onderwerpen zoals een lijst om een verwijzing voor deze therapie goed te kunnen beoordelen, richt ook dit gedeelte zich voornamelijk op professionele hulpverleners. Al met al doet het boek bij andere lezersgroepen best een groot beroep op hun doorzettingsvermogen. Wellicht dat voor hen de 'kaal' beschreven cases net iets 'wervender' zouden kunnen zijn. Dit neemt niet weg dat het boek een mooie inleiding is op runningtherapie en ook voor leken een poort kan zijn naar een nadere kennismaking.

Meer over Runningtherapie

Waardering

60%