Schaduwkant internetbellen

2 min leestijd

Onderzoeksbureau Telecompaper meldde vorige week dat het aantal mensen dat via internet belt maar blijft groeien. Het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal aansluitingen met bijna tien procent tot zo’n slordige 2,73 miljoen. Het onderzoeksbureau verwacht dat deze trend zich de komende kwartalen blijft voortzetten.

Een logische trend, die stijging van het aantal ‘VOIP’ers in ons land. Het is tenslotte een bijzonder goedkope manier om te bellen en wie wil dat niet? Enige kanttekeningen wil ik desondanks wel maken bij dat internetbellen. Het is namelijk toch niet helemaal de vrijwel foutloze dienstverlening die ik gewend was van de ‘ouderwetse’ telefoonlijn.

Als ik iemand bel en die blijkt in gesprek te zijn, krijg ik een vriendelijke dame aan de lijn die mij in het Nederlands met een zwaar Frans accent vertelt ‘dat alle lijnen van de persoon die ik probeer te bellen, bezet zijn’. Als ik pech heb, hetzelfde verhaal maar dan gewoon in het Frans. Nou ja, passen stem en de taal die daarmee wordt uitgesproken tenminste bij elkaar. Die dame zal wel bedoeld zijn als dienstverlening, maar wat is er in godsnaam mis met de ‘ouderwetse’ ingesprektoon? Noem mij raar, ouderwets, conservatief of wat dan ook, maar dat klinkt vertrouwd en wekt bij mij vertrouwen op. Nu denken ik en mijn lief dat er iets mis is met dat internetbellen en dat is absoluut geen vertrouwenwekkend gevoel…

Bijzonder irritant is ook dat ik mijzelf regelmatig terughoor als een holle echo, die niet zou misstaan in een derderangs horrorfilm. Dat slappe aftreksel van mijn prachtige stem leidt de aandacht enorm af van hetgeen de stem aan de andere kant van de lijn probeert over te brengen. Het valt verdorie niet mee om je prettig te blijven voelen bij een gesprek als je jezelf er steeds dwars doorheen hoort herhalen wat je net hebt uitgesproken. Ik heb het idee dat het verschijnsel vooral voorkomt – en dan ook nog erger is – als de andere kant van de lijn ook tot het groeiende leger der internetbelllers behoort. Of dit nu aan mijn provider ligt of aan die van de ‘tegenpartij’, ik weet het niet. Zeker is in ieder geval dat het me toch niet lekker zit!

Handig is natuurlijk dat je de gewone telefoon op al die speciale modems van tegenwoordig kunt aansluiten. Geen gedoe met een pc die eerst aan moet, enzovoort. Helaas ontdekte ik vorige week bij een korte stroomstoring nóg een nadeel van internetbellen: die modem wordt gevoed door het stroomnet, valt dus ook uit en daarmee vervalt eveneens de mogelijkheid om te bellen tijdens een stroomstoring. Ja, ik weet het, we hebben altijd nog onze mobieltjes, maar toch. Niet dat we nu direct terug willen naar het ‘ouderwetse’ bellen, maar echt tevreden zijn we ook weer niet. Maar even afwachten of de dienstverlening erop vooruitgaat…

Scroll Up

Pin It on Pinterest