Schoenenkerkhof

GO!

Bij ieder nieuw paar schoenen wist ik tot nu toe wel een reden te bedenken om het afgedankte stel te bewaren. Veel nut blijken die niet te hebben gehad. Het werd daarom tijd om de hardloopschoenen een laatste rustplaats te gunnen.

Hoe fijn schoenen ook lopen, er komt een tijd dat je moet toegeven dat ze niet meer zijn wat ze ooit waren geweest. Het comfort is verdwenen, de demping laat het afweten, de slijtplekken zijn bijna doorkijkjes naar het binnenste van je schoenen geworden, het gehavende profiel onder je schoen is inmiddels een niet te missen indicatie van de manier waarop je voeten vele honderden kilometers op het aardoppervlak zijn geland.

Het is kortom absoluut tijd voor nieuwe hardloopschoenen. En gek maar waar, hoe versleten de vorige exemplaren ook bleken te zijn, ze werden steeds keurig netjes opgeslagen voor incidenteel gebruik. Handig om een trail op te lopen, of een korte wedstrijd op asfalt, waar de demping minder belangrijk is. Of gewoon om zo af en toe een andere schoen aan te trekken, want die afwisseling voorkomt blessures, heb ik ergens gelezen. Alleen heb ik al trailschoenen, die ik niet alleen tijdens trails aantrek, maar ook om heb tijdens trainingen op grotendeels onverharde ondergrond. En schoenen met verdwenen demping aantrekken voor een wedstrijd lijkt me intuïtief ook niet echt handig.

Tja, en zo loop ik dan op een regenachtige zondag met opruimwoede met een tas vol oude hardloopschoenen naar de ondergrondse vuilcontainer. Was er dan echt geen alternatieve bestemming voor mijn schoenen? Nee, ik hoor namelijk tot het type hardloper dat de door de fabrikanten opgegeven maximale loopafstanden van hun schoenen flink oprekt. Versleten betekent bij mij echt tot over de technische pijngrens van de hardloopschoenen opgebruikt. Niet verstandig, ik weet het, maar hardlopen wordt met mijn kilometers per jaar anders een best wel dure hobby. Die schoenen gun je echt niemand anders. Dus donderden mijn schoenen vandaag bijna geruisloos omlaag naar hun laatste rustplaats. Het blijkt een paar uur later gevoelsmatig nog steeds een raar idee…