Schudden voor gebruik

2 min leestijd

Het mobieltje wordt steeds vernuftiger. Sony Ericsson kondigde onlangs in Berlijn een walkmantelefoon aan waarmee je kunt schudden naar een ander muzieknummer. Deze W910i is een van de nieuwe telefoons in een uitgebreide reeks die wereldwijd is geïntroduceerd.

Het zogeheten shake controlsysteem houdt in dat je voor het volgende nummer alleen maar naar voren hoeft te schudden om dat af te spelen en naar achteren om het vorige nummer te draaien. Shuffelen hoeft ook niet meer door de toetsen te bedienen, maar doe je door kort heen en weer te schudden. Het vernuft geeft ook een nieuwe dimensie aan mobiel gamen. Wie het gebruik van de bedieningspanelen beu is, beweegt simpelweg het toestel van links naar rechts om bewegingen in het speelveld te maken.

Samsung introduceerde eerder al iets vergelijkbaars in Korea. Daar kan het publiek met een van de toestellen het telefoonnummer `intoetsen` door de cijfers in de lucht te schrijven. Zo ontstaan de cijfers in je scherm. Net als Sony Ericsson heeft ook Samsung telefoons waarmee je kunt schudden, echter alleen om van programma te wisselen.

Een andere speeltje in een van de nieuwe Sony Ericssontoestellen is het zogeheten SensMe. De bedoeling daarachter is dat je een muzieklijst kan samenstellen op basis van je eigen gevoel, gebaseerd op tempo en stijl, in plaats van op artiest en album.

‘De unieke visual laat iedere track zien als puntjes in een matrix. Iedere track krijgt zijn eigen plek op de horizontale en verticale assen, afhankelijk van zijn specifieke eigenschappen. Op deze manier kun je een groep tracks omcirkelen die bij je humeur passen om een playlist te creëren, of selecteer simpelweg individuele tracks op een manier zoals jij dat wilt’, aldus een woordvoerder van Sony Ericsson.

Samenvattend: dat wordt lachen het straatbeeld in de nabije toekomst. Een keurig nette mijnheer in een al even keurig net pak loopt rustig over straat, fronst plotseling zijn wenkbrauwen, maakt een schudbeweging en met een tevreden gezichtsuitdrukking loopt hij verder. Zo, dat muziekje bevalt me beter, straalt zijn gezicht uit. Even later zien we een dame midden op straat haar pas inhouden. Ze maakt snelle schrijfbewegingen in de lucht met haar rechterhand en begint even later te telefoneren met een verre vriendin waar ze al een tijdje niets van had gehoord. Vanuit haar ooghoeken kan ze zien hoe een skater zijn mobieltje wild heen en weer schudt en daarbij woeste kreten slaakt. Zijn game verloopt blijkbaar erg heftig, enzovoort, enzovoort.

Onrealistisch? Waarschijnlijk wel. Maar wie weet wordt het toch nog wat met dat schudden. Mag ik u allen in herinnering brengen hoe het met het oorspronkelijke mobieltje is gegaan? Daar werd eerst wat (be)lacherig over gedaan, maar tegenwoordig heeft iedereen zo’n ding bij zich en schaamt zich er echt niet voor om het overal en altijd op te nemen. Dus bereidt u zich toch maar voorzichtig voor op een mobiele toekomst in beweging.

Scroll Up

Pin It on Pinterest