Serieuze game

1 min leestijd

Mijn ervaringen met games zijn erg beperkt. Ik heb me als twintiger helemaal stuk gespeeld met Donkey Kong op een verre voorloper van de Nintendo DS. Die mijn broer op straat had gevonden, echt waar!

Er ontspon zich een zeer fanatieke competitie tussen mijn broer en ik, aangevuld met zo’n beetje iedere vriend die bij ons kwam binnenvallen. Leuk, evenals een stuk of wat spellen die we enkele jaren later op onze Commodore 64 speelden. Voor de ouderen onder ons: dat prachtige apparaat dat op een dik toetsenbord leek maar in werkelijkheid een fantastische thuiscomputer bleek.

Vele jaren later volgde een bijna ziekelijke periode van steden bouwen in SimCity. Weer een aantal jaren later heb ik me samen met mijn vriendin nog een tijdje vermaakt met de eerste versie van Doom voor de Mac. Daarna werd het erg stil rond het verschijnsel Games en Robert, erg stil. Gewoon een kwestie van andere interesses, ben gewoon niet zo’n gamer. En inmiddels heb een leeftijd bereikt dat het systematisch opblazen van uit alle hoeken en gaten opduikende monsters me op zijn minst volkomen belachelijk voorkomt.

Aan het computerspel Global Conflicts: Palestine wil ik echter nog wel wat aandacht besteden. In deze Role Playing Game (RPG) kruip je in de huid van een journalist en dien je informatie te verzamelen bij de lokale bevolking voor een spraakmakend artikel dat de voorpagina van jouw krant dient te halen. Je mag een Israëlische of een Palestijnse reporter zijn, die voor een pro-Palestijnse, pro-Israëlische of een Westerse krant schrijft. Die keuzes moeten aan het begin van het spel gemaakt worden en zijn dus in belangrijke mate bepalend voor het verloop van het spel. Een educatief spel over het slepende conflict in het Midden-Oosten, ik vind het wel wat hebben. Al blijft de vraag wat de Deense makers van het softwarebedrijf Serious Games er voor informatie in hebben gestopt.

Scroll Up

Pin It on Pinterest