Slome hersenen

Afgelopen weekeinde viel in de Stentor te lezen dat er nu voor het eerst is aangetoond dat veelvuldig en langdurig bellende mensen een afwijking in hun hersenen hebben die doet denken aan de ziekte van Alzheimer. Typisch zo`n bericht waar redacties van smullen, dus het zal wel meer eindredactionele vestingen hebben gesleten, vermoed ik.

Voor diegene die geen zin heeft het linkje naar de Stentor-site te volgen volgt hier een korte samenvatting, die noch wetenschappelijk verantwoord noch volledig is. De onderzoekers van de Universiteit van Nijmegen hebben geconstateerd dat mensen die iedere dag minstens twintig minuten aan hun gsm hangen en dat een jaar lang, vertraagde hersenactiviteiten hebben. Dat is dus zo`n beetje het complete puberale bestand van Nederland, om maar eens een kwetsbare groep gebruikers te noemen. Voor de belangrijke nuances verwijs ik naar een blog op de Volkskrant.

Jammer is dat het onderzoek niet helemaal uit onverdachte hoek komt: een van de Nijmeegse onderzoekers werkt tevens voor het Bedrijf Brainclinics, dat natuurlijk alle belang heeft bij belangrijke onderzoeksresultaten op basis van de in de database van het bedrijf opgeslagen informatie. Dit kan natuurlijk afleiden van de feitelijke boodschap en die moeten we wat mij betreft uiterst serieus nemen. De onderzoekers waarschuwen de wereld dat ze denken dat hier sprake is van een opeenstapeling van effecten op onze hersenen. Het onderzoek gaat over een periode van één jaar, maar wat zijn de gevolgen over twee of tien jaar, vragen de wetenschappers zich retorisch af.

Een cumulatief effect, dat is nu precies mijn stokpaardje. Want de gsm is natuurlijk niet de enige bron van straling waar de hedendaagse mens aan wordt blootgesteld: het draadloze WiFi-netwerk thuis rukt op, de DECT-telefoon die gebruikmaakt van dezelfde technologie ook, het normale draadloze telefoontoestel thuis is gemeengoed, de magnetron zoemt veelvuldig in ieder huishouden, enzovoort. Mijn intuïtie zei me dat al die straling niet goed kan zijn, maar echte harde bewijzen kende ik nog niet. Tot dit onderzoek dus. Laten we hopen dat het een start vormt voor meer en meer onderzoek en een opeenstapeling van bewijs, die tot een conclusie kan leiden.

Ik hoop natuurlijk dat die conclusie luidt dat het allemaal wel meevalt, maar ik vrees eigenlijk van niet. Het zal wel een gevecht worden tussen twee `kampen` die elkaar met onderzoeken om de oren slaan om elkanders theorieën onderuit te halen. Niets mis mee als dit een puur wetenschappelijke discussie zou zijn, maar vlak de belanghebbenden in deze industrie niet uit. Die gaan ook dingen laten onderzoeken en publiceren natuurlijk alleen die resultaten die geen schadelijk effect van bijvoorbeeld de gsm aantonen.

En zo gaat het waarschijnlijk jaren duren eer er een conclusie tevoorschijn komt als de stofwolken van deze wetenschappelijke én sociale strijd zijn opgetrokken. Zoals het met de schadelijke effecten van sigaretten op de longen is gegaan. Tot die tijd kunnen we ons natuurlijk voor de zekerheid beter zo min mogelijk blootstellen aan straling. Gebruik een headset voor je gsm, houdt het ding zo ver mogelijk van je af, zoals de Nijmeegse onderzoekers aanbevelen; of gewoon minder bellen natuurlijk.

Scroll Up

Pin It on Pinterest