Softwarepragmatisme

2 min leestijd

De Business Software Alliance (BSA) is naar eigen zeggen blij, want piraterij heeft softwarebedrijven vorig jaar in Nederland minder schade berokkend.

Zo heel blij zal deze organisatie nu overigens ook weer niet zijn, lijkt mij, aangezien het omzetverlies ten gevolge van illegaal gebruik van software nog steeds een slordige 419 miljoen dollar (310 miljoen euro) bedraagt. Het is wel minder dan de 596 miljoen dollar die softwarebedrijven in 2005 aan omzet misliepen. De daling is veroorzaakt door de campagne die de BSA heeft gevoerd tegen illegale software, beweert de BSA zelf. Verder is de Europese regelgeving veranderd en dat heeft volgens deze belangenorganisatie ook een positieve invloed gehad.

En wat te denken van deze cijfers: nog altijd is 29 procent van de software die op Nederlandse computers draait illegaal verkregen. Daar word je volgens mij als softwarebedrijf toch ook niet echt blij van, want dit is slechts een procentpunt minder dan in 2005. Dat geeft de BSA overigens zelf ook toe: het beschouwt het als een uitdaging om het percentage nog verder naar beneden te brengen. Erg ambitieus lijkt de BSA daarbij niet te zijn: het streven is een situatie zoals in Noord-Amerika, waar 22 procent van de software illegaal verkregen is. Dat is nog steeds bijna een kwart van alle gebruikte software!

Het waarom van dit matige streven is mij niet bekend. Het zal ongetwijfeld een mix zijn van het besef dat illegale software nooit helemaal is uit te bannen, en andere argumenten. Laat ik dan bij deze maar een beetje uit de school klappen: ik heb ooit van een medewerker van een lid van de BSA de uitspraak gehoord dat ze voor een deel het gebruik van illegale versies van hun software niet zo heel erg vinden. Want wat bleek: als mensen een bedrijf rond het gebruik van deze software gaan opzetten, koopt een overgrote meerderheid alsnog helemaal legaal en voor het volle pond de software die ze allang gebruikten, maar dan illegaal. En zo krijgt het bewuste softwarebedrijf alsnog de omzet die ze verdient. De medewerker in kwestie, ik zal zijn naam en dat van zijn bedrijf niet noemen, want alles zal toch officieel worden ontkend, beschouwde een deel van hun illegaal gebruikte software daarom maar als een soort testversie met een behoorlijk uitgebreide testperiode. Pragmatisme in optima forma.

Tot slot nog wat cijfers om de Nederlandse situatie in een breder perspectief te plaatsen. De economische schade van softwarepiraterij kwam vorig jaar in de onderzochte landen uit op in totaal 39,6 miljard dollar tegen 34,5 miljard dollar in 2005. De omzetderving was het grootst in de VS (7,2 miljard dollar). Op computers in het Verre Oosten en enkele voormalige Russische deelrepublieken draaiden echter de meeste illegale kopieën. In Armenië is 95 procent van de software illegaal, in China 82 procent, in Vietnam 88 procent en in Zimbabwe 91 procent. De BSA heeft dus nog een hoop te doen in de wereld, en in sommige landen volstaat daarbij een pragmatische aanpak hoogstwaarschijnlijk niet!

Scroll Up

Pin It on Pinterest