Sony in de fout met beveiligde cd’s

Sony is druk bezig de schade te beperken die is ontstaan toen november 2005 bekend werd dat muziekcd’s van het concern beveiligingssoftware bevatten die zich stiekem op de pc nestelt en deze bovendien wijd openzet voor hackers. Ook in Nederland zijn dergelijke cd’s gekocht en daardoor duizenden computers ‘besmet’.

Sony heeft twee grove blunders begaan. De eerste is een marketingblunder, door cd’s te produceren met software die zich zonder medeweten van de koper installeert wanneer de cd op de pc wordt afgedraaid. Dit om te voorkomen dat de muziek wordt gekopieerd.

De tweede blunder maakte Sony in de haast om de pr-schade te beperken, toen het bestaan van de geniepige software werd ontdekt en hierover een golf van verontwaardiging losbrak. Sony zette een programma op de website dat mensen konden gebruiken om de beveiliging uit de pc te slopen. Het programma maakte hiervoor gebruik van instructies op de website.

Helaas bleef het actief, ook nadat de beveiligingssoftware al was verwijderd. En wat bleek: het programma accepteert niet alleen instructies van de Sony-website, maar van iedere willekeurige website. Een hacker krijgt zo wel heel erg makkelijk controle over de pc. Dat is volgens alle experts zo’n beetje het allergrootste veiligheidsrisico dat men zich kan voorstellen.

Ook hier moest Sony dus weer snel reageren. Er kan inmiddels een programma worden gedownload dat zonder tussenkomst van de website de omstreden software van de pc haalt. Daarnaast krijgt iedereen die een cd met omstreden beveiliging heeft gekocht een nieuwe cd en het recht om de nummers daarop als mp3 te downloaden bij Sony.

De omstreden kopieerbeveiliging van Sony BMG staat naar schatting ook op duizenden Nederlandse computers. Een Amerikaanse beveiligingsexpert becijferde dat de kwetsbare software op 27.838 systemen in Nederland staat. Onderzoeker Dan Kaminsky denkt dat zijn bevindingen aan de lage kant zijn. Een Nederlandse onderzoeker bij computerbeveiliger Sophos noemt het cijfer mogelijk ‘licht vervuild’ en wellicht iets te hoog. De onderzoeksmethode is wel betrouwbaar,aldus de zegsman.

Na Japan (217.296), de Verenigde Staten (130.519), en het Verenigd Koninkrijk (44.421) is Nederland het land met de meeste installaties. Dat is opmerkelijk omdat Sony BMG heeft verklaard dat de cd’s met het omstreden kopieerslot alleen in of vanuit Amerika zijn verkocht.

Algemeen-directeur J.Post van Sony BMG in de Benelux kan geen sluitende verklaring voor het hoge aantal ‘besmettingen’ in Nederland geven. Hij vermoedt dat cd’s zijn geïmporteerd, meegenomen of via internet besteld. De platenmaatschappij heeft inmiddels definitief uitgesloten dat de gewraakte kopieerbeveiliging ook op cd’s in Europa komt. ‘We zijn op zoek naar een andere methode om onze muziek te beschermen.’

De bescherming waar de Sonydirecteur het over heeft, moet waarschijnlijk nog worden uitgevonden. Hopelijk voor Sony, maar vooral voor de muziekliefhebbers thuis, wordt dat een wat klantvriendelijkere manier om de muziekrechten te beschermen. Het feit dat onderzoeksbureaus geconstateerd hebben dat de verkoop van Sony-muziek de afgelopen weken niet of nauwelijks is afgenomen, mag voor Sony geen reden zijn om niet met een oplossing te komen die klanten acceptabel vinden.

Scroll Up

Pin It on Pinterest