Spanje zet hoog in op zonne-energie

Het Amerikaanse bedrijf SolFocus heeft een overeenkomst gesloten ter waarde van 80 miljoen euro om in Spanje op grote schaal zonnepanelen te installeren. Het is de bedoeling dat er over ruim een jaar een installatie staat die in staat is om een stad van 40.000 inwoners van stroom te voorzien.

De naam van de in Californië gevestigde onderneming SolFocus verraadt al welk type zonnecollector in Spanje komt te staan: zonnecellen die het invallende zonlicht samenbundelen om het rendement van de fotovoltaïsche cel te verhogen. SolFocus heeft inmiddels al drie proefinstallaties gebouwd in Zuid-Spanje. Deze zijn de voorbode van een grootscheepse operatie die ergens tussen eind 2008 (nu) en 2010 moet leiden tot een zonnecellencomplex dat in staat is om 10 megawatt aan energie af te leveren. In Spanje, waar het energieverbruik per inwoner (nog) niet extreem hoog is, moet dit voldoende zijn om 40.000 inwoners van stroom te voorzien, aldus SolFocus.

Als deze hoeveelheid energie was opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen, dan zou er in een jaar een slordige 27.000 ton aan CO2 de ether in geslingerd zijn. Deze milieuvriendelijke cijfers worden volgens SolFocus nog versterkt door het gebruik van materialen voor de zonnecellen die het milieu minder belasten. Deze zijn namelijk voor een groot deel opgebouwd uit aluminium en glas, beide materialen die weliswaar met de nodige energie gemaakt moeten worden, maar aan het eind van hun levensduur voor 95 procent zijn te hergebruiken.

De zon straalt ongeveer een kilowatt energie per vierkante meter op ons aardoppervlak. Dit betekent dat op iedere vierkante kilometer duizend meter maal duizend meter is één miljoen kilowatt (één gigawatt) aan energie neervalt. Dit is een constante factor waar niets aan te doen valt. Dat is het absolute maximum dat er met zonnecellen aan energie is te winnen, tenzij er trucs worden bedacht om het zonlicht te concentreren. Door het invallende zonlicht met behulp van spiegels en lenzen samen te bundelen, zijn zonnecellen in staat om het potentiële maximum van 1 gigawatt per vierkante kilometer aan energie iets beter te benaderen dan conventionele zonnecellen.

Er zijn veel manieren om zonlicht te concentreren, waaronder ballonnen die op een deel van hun oppervlak zonlicht doorlaten en aan de binnenkant zijn bedekt met aluminium om het invallende zonlicht te reflecteren en met lenzen samen te bundelen (zie onder andere mijn artikel ‘Ballonnen zetten zonne-energie om in stroom’). Een andere, vaker toegepaste methode is het monteren van zonlicht reflecterende parabolen op een systeem dat de zon volgt in zijn dagelijkse tocht langs de hemelboog. Het zonlicht valt op deze manier altijd optimaal op de reflectoren. Dit zorgt voor een hoger rendement.

De reden dat dit type zonnecel niet overal wordt toegepast, is dat voor iedere soort concentrerende fotovoltaïsche zonnecellen geldt dat ze slechts werken onder zonnige omstandigheden. Als er wolken voor de zon drijven of sprake is van een bedekte hemel, valt er diffuus (verstrooid) licht op de zonnecellen en dat is niet samen te bundelen. Dit is de reden dat dit type zonnecel altijd in landen met een zonnig klimaat worden neergezet, zoals Zuid-Spanje bijvoorbeeld.

Scroll Up

Pin It on Pinterest