Spieken

2 min leestijd

We weten natuurlijk allemaal dat het maken van een proefwerk de meeste kans van slagen heeft wanneer we de stof gewoon keihard uit het hoofd leren, of eindeloos de sommen oefenen. Ook weten we allemaal dat we niet altijd even gemotiveerd zijn om de avonden voor een proefwerk al stampend door te brengen. Dus hebben we allemaal wel eens gespiekt.

Formule op je hand geschreven, papiertjes in de mouwen, noem maar op. Ook een mooie uit eigen doos: ik had op het VWO in de vierde klas de stof geleerd voor een proefwerk Geschiedenis, terwijl mijn maatje in het kwaad naast me Frans voor z’n rekening had genomen. Al spiekend hebben we allebei voor beide proefwerken ruime voldoendes gehaald. De kik was achteraf behoorlijk groot, maar de spanning toch van dien aard dat we het malafide experiment niet hebben herhaald.

Later kwam ik in het (verplichte) bezit van een programmeerbare rekenmachine. Met dat apparaat konden we in de programmeertaal Basic zelf formules samenstellen die we mochten gebruiken bij het maken van proefwerken. Het aantal regels dat kon worden geprogrammeerd was beperkt, maar er konden altijd wel een paar regels tekst aan toe worden gevoegd. Die tekst ging dan natuurlijk over de stof die we eigenlijk uit het hoofd hadden moeten leren. Een moderne variant van spieken waarmee ik eveneens altijd ben weggekomen.

Aan spiekcreativiteit onder leerlingen dus geen gebrek. Wat bijvoorbeeld te denken van de student die het label van een colaflesje scant, in Photoshop de kleine lettertje vervangt door formules of andere essentiële informatie, hiervan een kleurenprintje maakt en dat weer op de colafles plakt. Ik weet niet of je in Nederland een colafles de klas in mag nemen om tijdens een proefwerk je dorst te lessen, maar in de VS zijn scholen genoeg die een deal hebben gesloten met Coca Cola en dit inderdaad toestaan. Geniaal is het wel, deze uiterst moderne manier van spieken. Via deze zijn nog meer filmpjes te zien van studenten die hun favoriete manier van spieken demonstreren. Vermakelijk!

Scroll Up

Pin It on Pinterest