Spookrotonde

2 min leestijd

Eind deze maand ga ik op de motor een lang weekend naar de Ardennen. Dit weekend voorpret gehad door alvast wat informatie bij elkaar te sprokkelen over de route ernaartoe, de camping en de omgeving. Eigenlijk volkomen overbodig, want ik heb al zo vaak met auto, racefiets, motor en zelfs te voet de Ardennen doorkruist dat ik wel zo`n beetje weet wat me te wachten staat. Maar dat was eerlijk gezegd toch best wel een aantal jaren geleden, dus kon een opfriscursus zeker geen kwaad.

De voorpret startte als vanouds: kaarten bij elkaar gezocht, eindbestemming weten te vinden en van daaruit op de kaart de mooie kronkelwegen opsnorren. Dat was vroeger eigenlijk ook de enige manier om iets te weten te komen over een bestemming en de route daar naar toe. Ooit heb ik met zo`n raderwieltje waarop de verschillende schalen waarin landkaarten worden gemaakt zijn aangegeven in diverse kleuren over een kaart gerold om te weten te komen hoeveel kilometer een bepaalde route was. Dit omdat een motorfietszadel een stuk oncomfortabeler is dan een autostoel. Motorrijden is leuk, maar het moet geen lijden worden omdat de route een slordige honderd kilometer en twee uur pijnscheuten in het achterwerk te lang blijkt te zijn…

Die tijden zijn inmiddels wel erg achterhaald. Te lang op een motorzadel betekent nog steeds een pijnlijke aars, maar er valt heel makkelijk erg veel meer informatie in te winnen. Die route is uiteraard via een online routeplanner in een paar tellen bekend. Iedere zichzelf respecterende camping heeft een website, dus ook die van ons. Dat daar alleen juichende info staat valt te verwachten, maar daar weet deze website wel raad mee. De oordelen over onze camping hielden niet over en het is ook nog eens een echte familiecamping. Ben benieuwd hoe die reageren op een invasie van motoren. Nou ja, het is nog geen hoogseizoen en we komen daar niet om te kamperen.

Ook leuk is Google Earth. Je kunt dat programma over Nederland en België richting Ardennen en eindbestemming laten vliegen. Gaat een stuk sneller dan over de weg. Mooi gezicht om de landschappen te zien veranderen, steden te zien verschijnen en weer verdwijnen, enzovoort. Ter plekke kan worden ingezoomd op herkenningspunten in het landschap. Soms heeft Google daarover info verzameld, vaak ook Wikipedia. En je kunt een route uitzetten met Google Earth, dat eigenlijk een landkaart, reisgids en routeplanner ineen is. Ideaal!

Tot slot nog een grappig detail dat mij opviel bij het plannen van mijn route op de website van de ANWB. De tekst vermeldt correct dat ik vanuit de Rembrandtweg linksaf de Randweg in Meppel moet oprijden, maar het bijbehorende kaartje laat op het hoogste detailniveau de rotonde zien die ooit de Rembrandtlaan gaat verbinden met de Berggierslanden. Als ik het goed onthouden heb, klopt het allemaal wel met de plannen die in de Meppeler Courant hebben gestaan. Maar vooralsnog staat er dus een spookrotonde getekend op dat kaartje, want wie aan de kop van de Rembrandtlaan rechtdoor de Berggierslanden in wil rijden, belandt nu nog in het plantsoen. Nu ja, gelukkig hebben we allemaal nog genoeg verstand om niet helemaal blind te varen op een routeplanner, zeker nog geen vijftig meter van huis 🙂

Scroll Up

Pin It on Pinterest